Kultura > Muzika

ISPISALA istoriju: Trejsi Čepmen je PRVA Afroamerikanka, koja je AUTOR PESME na mestu broj 1 KANTRI LISTE

Tokom godina, "Fast Car" su obradili mnogi istaknuti umetnici, uključujući Sema Smita, Džonasa Blua i Džamilu Vuds

Izvor: K1info

04/07/2023 > 14:23

podeli vest:

ISPISALA istoriju: Trejsi Čepmen je PRVA Afroamerikanka, koja je AUTOR PESME na mestu broj 1 KANTRI LISTE
Foto: Instagram/tracychapmanonline


Kada je Luk Kombs obradio numeru "Fast Car" iz 1988. godine, verovatno nije ni pomišljao da će Trejsi Čepmen postati prva Afroamerikanka koja se kao kompletan autor pesme našla na prvom mestu kantri liste.

Kako je objavio magazin Rolling Stone, Čepmen je tek četvrta Afroamerikanka koja ima zasluge za kantri hit broj jedan u Sjedinjenim Državama. Druge su Alis Rendal, koautor pesme Triše Jervud iz 1994. godine "XXX's and OOO's (An American Girl)", Ester Din, koautor pesme Lady A "Champagne Night" iz 2020., i Tajla Parks, koja je koautor pesme dueta Dan+Shay "Glad You Exist" iz 2021.

Govoreći za magazin, Tajla Parks je izjavila da Kombsova obrada potvrđuje koliko je numera "Fast Car" brilijantna.

- Svaka pesma koja dobro zvuči na gitari, skoro sigurno može da bude kantri pesma. Kada imaš dobru pesmu, možeš od nje napraviti različite verzije, svaku u drugom žanru. "Fast Car" je ta vrsta pesme: može da bude pop hit, kantri hit, jer je u suštini odlična pesma - rekla je ona.

Kombsova verzija "Fast Car" je drugi singl sa njegovog novog albuma "Gettin' Old". Pesma se popela sa osmog na četvrto mesto na glavnoj Bilbordovoj listi Hot 100, nadmašivši original Trejsi Čepmen koji je stigao do 6. mesta. Kombs je pesmu opisao kao svoju "najverovatnije prvu omiljenu pesmu ikada".

- Sećam se da sam je slušao sa svojim ocem u njegovom kamionetu kada sam verovatno imao četiri godine - rekao je Kombs za Music Maihem u nedavnom intervjuu.

Tokom godina, "Fast Car" su obradili mnogi istaknuti umetnici, uključujući Sema Smita, Džonasa Blua i Džamilu Vuds.

U aprilu 2011, original je po drugi put ušao među prvih deset u Velikoj Britaniji, došavši do četvrtog mesta kada ga je Majkl Kolings izveo na "Britain's Got Talent". To je bila jedna pozicija više od njenog uspeha na listi 1988. godine.

Ostavite komentar