Kultura > Muzika

OD NEMANJE DO DUBIOZE - i sve između: Evo kako je bilo TREĆE VEČERI ARSENAL FESTA

Jedan od najboljih srpskih festivala privodi se kraju, a večeras, kao šlag na torti - Džiboni

Izvor: K1info/Tanjug

01/07/2023 > 12:31

podeli vest:

OD NEMANJE DO DUBIOZE - i sve između: Evo kako je bilo TREĆE VEČERI ARSENAL FESTA
Foto: Aleksandra Ignjatović


Treće veče Arsenal festa obeležio je šarolik program, šarolika publika, šarolika muzička slika... Od Nemnje Radulovića do Dubioze kolektiv. i sve između...

Violinista Nemanja Radulović sa svojim sastavom Double Sens nastupio je prvi put na Arsenal Festu u Kragujevcu, i predstavio kompozicije sa novog albuma "Por una cabeza". Na repertoaru su bile i pesme sa albuma "Roots", koje su različitih žanrova.

Radulović, čiji menadžent nije dozvolio fotografisanje nastupa,  predstavio je i tradicional "Makedonsko devojče", baš kao i gitarista Vlatko Stefanovski prethodne večeri na Arsenal Festu, takođe na Glavnoj bini.

Foto: Sever Zolak

 

Publika je imala prilike da čuje i numeru "Nane coha" iz ruskog antologijskog filma "Cigani lete u nebo" prema pripoveci "Makar Čudra" Maksima Gorkog, koju je vokalno dočarala violinistkinja Beogradske filharmonije Ksenija Milošević.

Radulović je između kompozicija govorio o tome da se rodio u Srbiji, gde su mu koreni, ali da živi u Francuskoj, gde su mu isto tako koreni. 

- Tako da ja zapravo živim u dve zemlje. Francuska je takođe moj dom, gde smo kao porodica otišli 1999. godine, znamo da to nije bilo neko divno vreme kod nas. Prihvatili su nas iz Francuske dobri ljudi i veoma sam im zahvalan na toj velikoj pomoći - istakao je violinista.

A onda je na Glavnu binu izašao Beogradski sindikat. Usledile su "Govedina", "Balada disidenta", "Sistem te laže", "Svedok" i mnoge druge numere publika je tokom sat i po sve vreme pevala sa bendom. Prepoznatljiva energija i provokativni tekstovi izgleda su odličan "mamac" za mlađi deo publike koja sve stigove Sindikata napamet zna.

 

Posle njih, na Main Stage stigao je "projekat" SMAK + , bend uglavnom sastavljen od dece originalnih članova benda Smak pod supervizijom osnivača - gitariste i kompozitora Radomira Mihailovića Točka. Znaju da sviraju, u to nema sumnje, mladi pevač Jovan Pantić je neverovatan talenat, ali trebaće još mnogo koncertnih "kilometara" da bi Smak+ stekao i delić kredibileteta

 

 A onda je usledila eksplozija, jer se na Glavnu binu popela ekipa u žutom, nesumnjivi headlineri treće vereči Arsenala - Dubioza kolektiv. Zaraznom energijom, eksplozivnim scenskim anstupom i prepoznatljivim hitovima kao što su "Kupi", "Kažu", "Eurosong", "Recesija", "USA"...  kupili su publiku "na keca" i držali ih u euforiji gotovo dva sata.

 

Bilo je zanimljivo i na Garden stejdžu gde su, između ostalih, nastupili i bend Artan Lili, muzičarka Bojana Vunturišević i etno soul zvezda Marko Louis.

Elektro rok noise bend Artan Lili na čelu sa Bojanom i Romanom Slačalom, okupio je publiku na prostoru duž Zastavine bašte i pružio "Novi zvuk u gradu", te priznao da ništa "Nije teško kad se mora".

 

Romana na vokalu i sa dairama je putovala kroz njihovu karijeru i hitove "Najbolje što znam", "Foliram", "Srce" i "Jutro".

Na repertoaru je bila i neizbežna "D. E. P. R. A.", zahvaljujući kojoj su postali prvi laureati nagrade "Milan Mladenović" istoimene Zadužbine 2019. godine.

Posle punih sat vremena Artan Lili se pozdravio sa publikom i poželeo da se vrati uskoro na samostalni koncert u Kragujevac.

 

Bojana Vunturišević je nastup počela pesmom u trip hop i trep maniru "Money", a potom nastavila nastup sa "Gde si sad", "Madrina", obradom numere "Full Control" benda Eyesburn, a nije moglo ni bez mega hita "Kese etikete".

Etno soul pop muzičar Marko Louis zatvorio je Garden Stage u ranim jutarnjim satima.   

Ostavite komentar