Kultura > Muzika

MAGIJA Stiva Vaja: Američki rock gitarista na koncertu u Mts Dvorani pokazao zašto je JEDNOSTAVNO NAJBOLJI

Muzičar je treći put nastupio u Beogradu, a publika je posebno reagovala na pesmu "Teeth of the Hydra" koju je izveo na gitari sa tri vrata

Izvor: K1info/Tanjug

28/04/2023 > 09:42

podeli vest:

MAGIJA Stiva Vaja: Američki rock gitarista na koncertu u Mts Dvorani pokazao zašto je JEDNOSTAVNO NAJBOLJI
Foto: Aleksandra Ignjatović


Američki rock gitarista Stiv Vaj održao je sinoć koncert u Velikoj sali Mts Dvorane u okviru evropske turneje na kojoj promoviše 10. samostalni studijski album "Inviolate" objavljen 2022. godine.

Roker je iskazao oduševljenje što konačno može širom sveta da nastupa uživo, nakon pandemije korona virusa jer je "sviranje pred publikom nešto najlepše".

- Drago mi je da sam ponovo kod vas večeras. Uželeo sam se da vam dođem. Šta se dešava inače sa vama ovde u sali, jeste li dobro, da li se zabavljate na koncertu - obratio se Vaj publici pola sata od početka svirke.

Objasnio je i zbog čega više komunicira sa publikom nego tokom ranijih nastupa.

- Znate, moja žena mi je rekla da više komuniciram sa publikom, pa to sada i činim. Zato, molim, krivite nju - rekao je Vaj i izazvao smeh u sali.

Tokom koncerta izveden je solo performans na bubnjevima, a publika je posebno reagovala na izvođenje pesme "Teeth of the Hydra", na specijalnoj gitari sa tri vrata.

Insertom na velikom platnu, gitarista je podsetio i na svoju filmsku ulogu u čuvenom ostvarenju "Crossroads" Voltera Hila, gde je igrao protivnika glavnom junaku u gitarskom takmičenju.

Na kraju koncerta Vaj je ušao među publiku i svirao im u prvim redovima, a fanovi su se slikali sa njim.

Muzičar je sinoć treći put u ovom veku imao nastup u Beogradu.

Prethodno je održao koncert 2005. u Studentskom kulturnom centru (SKC) i 2012. u Štark Areni.

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

Stiv Vaj je više od četiri decenije inspiracija mnogim muzičarima sveta.

Sa samo 12 godina bio je učenik jednog od najvećih gitarista na svetu Džoa Satrianija, a sa 18 godine je započeo profesionalnu karijeru sa drugim vrhunskim muzičarem, Frenkom Zapom.

Stiv Vaj je trostruki laureat najveće američke muzičke nagrade Gremi (1993, 2002. i 2008.) za koju je bio nominovan 15 puta.

Tokom bogate karijere snimao je ili uživo nastupao sa mnogim kolegama kao što su Dejvid Li Rot, Alis Kuper, grupe Whitesnake i Motorhead, kao i sa pop-soul zvezdom Meri Džej Blajdž.

 

Ostavite komentar