Kultura > Muzika

Dobio BITKU S GOLIJATOM: Tvorac čuvene Prinsove gitare MOŽE DA NASTAVI s pravljenjem replika

Dejv Rusan je izabran da napravi "Klaud" gitaru, jedinstveni instrument korišćen u filmu "Purple Rain" 1984. godine

Autor: K1 info

06/08/2022 > 18:15

podeli vest:

Dobio BITKU S GOLIJATOM: Tvorac čuvene Prinsove gitare MOŽE DA NASTAVI s pravljenjem replika
Foto: Youtube PrintScreen


Čovek koji je napravio "Klaud" gitaru za potrebe filma "Purple Rain", izjavio je da je postigao dogovor sa Prinsovim legatom da nastavi sa proizvodnjom replika.

Oni su se poznavali mnogo pre nego što je Prins postao slavan, a Dejv Rusan je bio član u jednom od ranih Prinsovih bendova. Nije im uspelo, ali njih dvojica su ostali prijatelji, a Rusan je izabran da napravi jedinstveni instrument za film iz 1984.

Foto: Youtube PrintScreen

Prinsova "Klaud" gitara

Rusan je napravio još četiri "Klaud" gitare do Prinsove smrti 2016. godine, kada je počeo da nudi replike po ceni od 8.000 dolara, pokušavši da zaštiti svoj dizajn. To je dovelo do tužbe od strane Pejsli Parka, sa zahtevom da im preda prava na dizajn, a što je opet bilo u vezi sa ponudom legata na njihovu sopstvenu verziju "Klauda" po ceni od 1.750 dolara.

Rusan je izjavio da je to pitanje sada rešeno: - Osećam veliko olakšanje, kao da mi je skinuto ogromno breme - izjavio je on. - Nije vam dobro kada neko pokušava da vam kaže šta možete, a šta ne možete da radite.

Njihov dogovor je poverljiv, ali je Rusan dodao: - Sve što mogu da kažem je da je sve proteklo u prijateljskom tonu. Veoma mi je drago što smo se dogovorili i što možemo da nastavimo.

-  Ovo radim u spomen na Prinsa - rekao je. - Činilo se ispravnim da nastavim borbu jer je to delovalo kao prava stvar.

Odgovarajući na sugestiju da je to bila borba "Davida protiv Golijata" sa Prinsovim legatom, Rusan je istakao: - To je pravo ime za ovaj spor!

Novi dogovor je nagovestio napredak u planiranju budućnosti Prinsovog nasleđa - različite interesne strane koje imaju udeo u njegovom imanju prošlog meseca su konačno razrešile svoje nesuglasice pravnim sporazumom.

- Ne želim ništa od njih, osim da me ostave na miru da pravim svoje gitare zahvalnim fanovima Prinsa i onu koju sam mu napravio za potrebe filma "Purple Rain" - rekao je Rusan za Guitar World još 2019. godine.

Ostavite komentar