Kultura > Muzika

Premijera Laibachovog SIMFONIJSKOG DELA u Ljubljani

Laibach najavio da će simfonijsko delo "Alamut" biti premijerno izvedeno 5. i 6. septembra u okviru "Ljubljana festivala"

Autor: Tanjug

05/08/2022 > 14:39

podeli vest:

Premijera Laibachovog SIMFONIJSKOG DELA u Ljubljani
Foto: Youtube PrintScreen/EXIT Festival


"Alamut" je zasnovan na čuvenoj priči o Hasanu el Sabahu iz Persije u 11. veku, kako ju je ispričao slovenački pisac Vladimir Bartol u svom istoimenom romanu objavljenom 1938. godine", saopštio je Laibach na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Muziku su komponovali Luka Jamnik i iranski kompozitori Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rovšan, a Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije dirigovaće Navid Gohari. Nastupiće i pevačka grupa Human-Voice Ensemble iz Teherana, ženska pevačka grupa Galina iz Slovenije, kao i harmonikaški orkestar Akordiona.

Foto: Youtube PrintScreen/EXIT Festival

Laibach na festivalu EXIT 2021.

"Središnji lik je jeretik Hasan el Sabah, osnivač tajanstvene islamske sekte poznate kao Asasini, čije ime i danas poštuju i uliva strah. Hasan el Sabah je samoproglašeni prorok koji vodi sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog dvorca Alamut", kaže se iz "Ljubljana festivala".

Kako je navedeno, u Laibachovom "Alamutu" ideje radikalnog nihilizma su prožete sa klasičnim persijskim pesništvom Omara Kajama (1048-1131), a osećajni stihovi Mahsatija Ganjavija (oko 1089-oko 1159) stopljeni du sa minimalističkim orkestralnim bojama zasnovanim na iranskoj baštini.

Foto: Youtube PrintScreen/EXIT Festival

Laibach na festivalu EXIT 2021.

"Hasan el Sabahovi pakleni mehanizam nalazi odjeka u industrijal načelu rada orkestra i Lajibachovom jedinstvenom zvuku", piše na strani "Ljubljana festivala".

Ostavite komentar