Kultura > Knjige

STIVEN KING je najpoznatiji horor AUTOR svih vremena, ali NIJE jedini pisac u svojoj PORODICI

Stivenova supruga Tabita objavila je osam romana, a sinovi Džo Hil i Oven King su priznati prozni pisci

Izvor: K1info

08/10/2023 > 17:33

podeli vest:

STIVEN KING je najpoznatiji horor AUTOR svih vremena, ali NIJE jedini pisac u svojoj PORODICI
Foto: Youtube PrintScreen/Bangor Daily News


Iako je poznat kao jedan od najpoznatijih autora horora na svetu, Stiven King nije jedini pisac u svojoj porodici - njegova supruga, Tabita King, takođe je uspešna spisateljica i filantrop.

Par se upoznao na koledžu, venčali su se 1971. godine i provodili su vreme između svoje rodne države Mejn i Floride. Imaju troje odrasle dece koje su odgajali u Bengoru, Mejn, gradu koji je poslužio kao inspiracija za fiktivni Deri u Mejnu, poprište Stivenovog romana "To".

Stiven i Tabita bili su studenti na Univerzitetu u Mejnu kada su se upoznali. On je bio poznat kao kolumnista studentskog lista, a oboje su radili u biblioteci, prema Stivenovoj veb stranici.

Kada su se venčali 2. januara 1971. godine, u jesen iste godine počeo je da radi kao profesor engleskog jezika, dok je Tabita radila drugu smenu u "Dunkin' Donuts", kako bi on imao večeri za pisanje.

Čak i u početnim danima, kada nije zarađivao od pisanja, Tabita ga je ohrabrivala da istraje.

- Čitala je moje stvari i bila je sigurna da ću nas jednog dana izdržavati pisanjem - rekao je u svom govoru pri prijemu medalje Nacionalne književne fondacije.

- Nikada nije pravila veliku stvar od toga. To je bila činjenica našeg života. Živeli smo u prikolici i ona mi je napravila radni prostor sa stolom i njenom Oliveti pisaćom mašinom između veš mašine i sušilice.

Iako je oduvek polagala veru u svog supruga, Stiven je sumnjao u sebe.

- Kada sam odustao od "Keri", Tabi je sačuvala prvih nekoliko stranica rukopisa, rekavši mi da je dobro i da treba da nastavim. Kada sam joj priznao da ne znam kako da nastavim, ona mi je pomogla - rekao je Stiven.

Iako je Stiven možda poznatiji pisac, sa preko 400 miliona prodatih primeraka svojih više od 60 knjiga, njegova supruga je podjednako predana umetnosti.

- Tabi je završila prvu knjigu našeg braka, tanku ali divnu knjigu poezije nazvanu "Grimoire" - rekao je.

Tabita je objavila osam romana, uključujući "Small World" i "Pearl".

- Znao sam da ume da piše poeziju, ali nikada nisam pretpostavio da može da napiše tako dobar debitanstski roman - rekao je Stiven za People u vezi romana "Small World" 1981. godine.

Njen prvi avans iznosio je 165.000 dolara 1981. godine (što je otprilike 578.000 dolara u 2023. godini). Tabita priznaje da je imala koristi od veze sa svojim tada već poznatim suprugom.

- Uložila sam 10 godina u njegovu karijeru. Dakle, ako njegovo ime pomaže meni, mislim da je to legitimno - rekla je za People.

Tabita i Stiven King imaju troje dece: Naomi, Džoa i Ovena. Njihova ćerka Naomi King rođena je 1. juna 1970. godine. Ona je sveštenica Unitarne univerzalističke crkve i učiteljica joge, prema njihovoj veb stranici.

Drugo dete Stivena i Tabite, Džozef Hilstrom King, rođen je 4. juna 1972. godine. Uzeo je umetničko ime Džo Hil, skraćujući svoje srednje ime kako ne bi asociralo na slavnog oca.

- Bio sam veoma nesiguran i nisam želeo da prodam nešto jer je neko video način da se brzo zaradi, a onda bi to izašlo i ljudi bi rekli da je užasno - rekao je za The New York Times 2013. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Hill (@joe_hill)

Džo je bestseler autor, a nekoliko njegovih dela adaptirano je u holivudske produkcije. Roman "NOS4A2" i strip serija "Locke & Key" imali su TV adaptacije, a "The Black Phone", prema njegovoj kratkoj priči iz kolekcije "20th Century Ghosts", postao je dugometražni film.

Najmlađi sin para, Oven Filip King, rođen je 21. februara 1977.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Owen King (@owenkingauthor)

Oven je takođe priznati pisac, najpoznatiji po "We're All in This Together" i "Sleeping Beauties", čiji je koautor sa svojim ocem, i najnovijem "The Curator" (2023).

Ostavite komentar