Kultura > Knjige

"KAD SE SVET SLOMIO“ Džona Bojna: SNAŽNA priča o TAJNAMA i ISKUPLJENJU

Nastavak bestselera "Dečak u prugastoj pidžami"

Izvor: K1info

27/09/2023 > 08:36

podeli vest:

"KAD SE SVET SLOMIO“ Džona Bojna: SNAŽNA priča o TAJNAMA i ISKUPLJENJU
Foto: Freepik.com


Objavljena 2006. godine i prodata u višemilionskom tiražu, "Dečak u prugastoj pidžami" je jedna od onih knjiga koje se ne zaboravljaju.

Novi roman jednog od najprodavanijih autora, Džona Bojna nastavlja tamo gde se priča o sinu komandanta koncentracionog logora koji se sprijateljio sa jevrejskim dečakom "s druge strane žice“ završava.

"Kad se svet slomio" je snažna pripovest o prošlosti koju nosimo sa sobom, o donetim izborima i posledicama tih izbora. Ovo je roman koji postavlja mnoga moralna pitanja.

Da li je u redu voleti nekoga ko čini zverstva? Možemo li se ikada iskupiti za tuđa nedela? Da li je opravdano oduzeti jedan život da bi se spasao drugi?

Čitajući ovaj roman, razmišljaćete o izdržljivosti. Razmišljaćete o nasleđu emocionalne štete koja se prenosi sa roditelja na dete.

Ova izuzetna, slojevita i upečatljiva priča, dirljiv i moćan portret žene koja mora da se suoči sa sopstvenom prošlošću da bi shvatila da nikada nije kasno da bude hrabra, izgrađena je na modernoj istoriji i svima nama koji je živimo.

Foto: Vulkan izdavaštvo

 

Gretel Fernsbi već decenijama živi mirnim životom u raskošnom stanu u luksuznoj četvrti Londona. Ne priča o bekstvu iz nacističke Nemačke. Ni o mračnim godinama provedenim sa majkom u posleratnoj Francuskoj. Niti o svom ocu, komandantu jednog od najozloglašenijih logora. A pre svega, ne izgovara ime svog brata.

Jednog dana, u stan u prizemlju useljava se mladi bračni par. Uprkos bolnim uspomenama koje budi njihov mali sin Henri, ćutljivi devetogodišnjak koji voli avanturističke romane, između njega i Gretel razvija se prijateljstvo. 

Ubrzo posle toga izbija svađa između Henrijeve prelepe majke i njegovog oca tiranina. Gretel se nalazi na sličnoj raskrsnici kao nekada davno, a život joj pruža novu priliku da pomogne dečaku u nevolji – nevinom, koji joj veruje, baš kao što joj je verovao brat. Ipak, ako želi da ga spase, moraće da otkrije tajne koje je skrivala čitavog života.

Ostavite komentar