Kultura > Film/TV

SVETSKOM PREMIJEROM filma "Lamborgini" VEČERAS POČINJE Festival italijansko-srpskog filma

Deo vizuelnih efekata (VFX-a) za film urađen je u domaćem kreativnom studiju za animaciju Iervolino Studios

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2022 > 17:37

podeli vest:

SVETSKOM PREMIJEROM filma "Lamborgini" VEČERAS POČINJE Festival italijansko-srpskog filma
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Festival italijansko-srpskog filma u svom sedmom izdanju biće otvoren večeras i trajaće četiri dana, odnosno do 28. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, najavila je danas direkcija te manifestacije u Rezidenciji ambasadora Republike Italije.

Svetsku premijeru večeras će imati film "Lamborgini" u produkciji kompanije Iervolino Studios koja skoro tri godine vredno radi u Srbiji u kancelarijama Beograda i Novog Sada.

Sedmu ediciju važnog festivala predstavili su: Njegova ekselencija Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijela Karluči, umetnička direktorka Festivala, Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Andrea Iervolino i Monika Bakardi, ispred Iervolino Studios, Gordan Matić - direktor Filmskog centra Srbije (FCS)

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Brošura 7. izdanja Festivala italijansko-srpskog filma

Gabrijela Karluči je veoma zahvalna srpskim institucijama koje su od početka bile velika podrška festivalu - Ministarstvu kulture Srbije, FCS i Jugoslovenskoj kinoteci, koja čuva svetsku filmsku baštinu, čiji će predstavnik Marjan Vujović biti prisutan večeras na svečanom otvaranju.

Reditelj Gordan Matić, kao direktor Filmskog centra Srbije, istakao je da se već tri i po godine intenzivno radi na posebnom Sporazumu Italije i Srbije za koji se iskreno nada da će uskoro biti potpisan.

- Taj važan Sporazum o kinematografiji dve zemlje podrazumeva saradnju u vidu koprodukcija koje će omogućiti italijansko-srpske filmove. Na taj način mi učimo od Italijana, ali isto tako imamo mnogo toga da ponudimo. Tako je produkcija Iervolino toliko toga promenila u kulturi Srbije, kao retko ko danas u našoj zemlji, ali i Gabrijela Karluči koja je osmislila Festival italijansko-srpskog filma - napomenuo je Gordan Matić, čiji će poslednji dugometražni film "Pucnji u Marseju" (2021) biti prikazan na ovom festivalu u petak od 16.00 u Kinoteci.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Gordan Matić,direktor Filmskog centra Srbije

Nastao iz sve veće želje za kulturnom, umetničkom i kinematografskom razmenom dve evropske zemlje, Srbije i Italije, festival je jedinstvena prilika da publika prati savremena dela italijanske i srpske kinematografije, ali i da profesionalci i operateri iz sektora upoznaju i razmotre različite mogucćnosti finansiranja obe zemlje.

Zato učestvuju najveći italijanski, srpski i balkanski distributeri i producenti.

Gabrijelu Karluči je pohvalio i Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji, koji je za nju rekao da je duša i animator koji pokreće ovaj festival sedam izdanja. On je istakao da je festival veoma važna inicijativa iz više razloga u okviru bilateralnih, ekonomskih i kulturnih odnosa dve zemlje.

- Kinematografija je veoma važna kao proizvodnja u Italiji, a doprinos tome mogu biti i koprodukcije naših zemalja. Zato se i čeka bilateralni dogovor, Sporazum koji će omogućiti korak napred za dalji razvoj poslova i projekata. Najbolji primer je Iervolino Studios sa svojim sjajnim idejama, entuzijazmom i kompetencijom i vrhunskim radom koji imaju - zaključio je italijanski ambasador u Beogradu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji

Festival organizuje kulturno udruženje "Excellence International" uz podršku Ministarstva kulture Italije, Ambasade Italije u Beogradu i Italijanskog Kulturnog Centra u Beogradu.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, podsetio je da ova ustanova pomaže u Konkursu za kratkonetražne filmove mladih nada iz Srbije i Italije i dobijaju svi mogućnost da ostvare sjajnu karijeru.

Nagrada im je produkcija svojih filmova prema sopstvenim scenarijima, što je prilika da se mladi autori - studenti dokažu na programu sa afirmisanim autorima.

Tako će na 7. Festivalu biti prikazana kratka igrana ostvarenja "Mi nismo pokrenuli vatru", "Pištolji i kacige", "Kada sam kod kuće", "Poslednja slika o ocu", "Handmade", "Divljač", "Šerbet", italijanskih i srpskih autora.

Podršku Konkursu pružaju Jugoslovenska kinoteka i Italijanska ambasada u Beogradu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predstavljanje 7. izdanja Festivala italijansko-srpskog filma

Andrea Iervolino i lejdi Monika Bakardi ispred Iervolino Studios, govorili su o svojim iskustvima na projektima u Srbiji.

- Srećni smo što smo otvorili studije produkcije u Beogradu i Novom Sadu za animirane kratke filmove, odnosno serije za online platforme i striming tržište. Time otkrivamo nove prilike za rad u vašoj zemlji, kao što je igrani film "Lamborgini", čija je postprodukcija rađena u Srbiji - otkrila je producentkinja Monika Bakardi.

Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno srpskom premijerom filma "Lamborgini - čovek koji je stvorio legendu" u produkciji Lambo film LLC i Notorious Pictures u saradnji sa Prime Video, dok izvršnu produkciju potpisuje Iervolino & Lady Bacardi Entertainment (ILBE).

Deo vizuelnih efekata (VFX-a) za film urađen je u domaćem kreativnom studiju za animaciju Iervolino Studios (deo ILBE), pod supervizijom Pitera Nalija, direktora animacije i vizuelnih efekata ILBE.

Premijera u Americi biće 17. novembra posredstvom studija Lionsgate, a u Italiji će krenuti distribucija od januara 2023. na platformi Amazon.

Film će se od 8. decembra naći na repertoarima bioskopa širom Srbije u distribuciji kuće Blitz film.

"Lamborgini - čovek koji je stvorio legendu" je biografski film reditelja i scenariste Bobija Moreska.

Glavne uloge tumače Frenk Grilo, Mira Sorvino i Gabrijel Bern. Film se zasniva na biografiji slavnog preduzetnika, Feruća Lamborginija, od osnivanja njegove fabrike traktora, do projektovanja i proizvodnje legendarnih Lamborgini luksuznih sportskih automobila koji su u konačnici definisali njegovu zaostavštinu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predstavljanje 7. izdanja Festivala italijansko-srpskog filma

Andrea Jervolino i ledi Monika Bakardi, producenti filma i suosnivači Iervolino & Lady Bacardi Entertainment i Iervolino Studios, prisustvovaće premijeri u Beogradu.

Iervolino Studios, predstavlja rezultat dobrih odnosa i uspešne poslovne i kulturno-umetničke saradnje Italije i Srbije.

Posle dve godine postojanja u Srbiji, zapošljava skoro 150 umetnika i kreativnih stručnjaka koji stvaraju kratke animirane sadržaje za svetsku distribuciju.

Za dve godine su kreirane 54 epizode od 5 minuta animiranog serijala "Puffins Impossible", sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi koji je podario glas ptičici Pafu.

Serijal je kreiran u Iervolino Studios i produciran u Archangel Digital Studios glumca Miloša Bikovića.

Od aprila ove godine dostupan je u više od 120 zemalja širom sveta putem striming platformi Apple TV, Amazon Prime, Google Play, Chilli i Tatatu. Povodom promocije serijala Džoni Dep je u oktobru prošle godine bio gost Srbije, kada je zvanično otvoren ogranak studija u Beogradu, u samom centru.

 

 

 

Ostavite komentar