Kultura > Film/TV

Doktor MATE iz "Čuvara Formule" ponosan na KORENE: Snimajući ovaj film UPOZNAO sam svoju SRPSKU stranu

Aleksisu Manentiju brat kardiolog je pomogao da se dobro pripremi za ulogu doktora Matea

Izvor: K1info

31/10/2023 > 18:39

podeli vest:

Doktor MATE iz "Čuvara Formule" ponosan na KORENE: Snimajući ovaj film UPOZNAO sam svoju SRPSKU stranu
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Aleksis Manenti je francuski glumac i scenarista, srpskog porekla. Najpoznatiji je po filmu "Les Miserables" iz 2019, a našu publiku je osvojio ulogom doktora Matea u filmskom ostvarenju Dragana Bjelogrlića, "Čuvari formule".

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, glumac otkriva da li je očekivao da će ga publika u Srbiji prihvatiti na ovakav način i nagraditi višeminutnim aplauzima.

-  Ovo je pravi poklon što je publika prihvatila film na ovakav način. Posle toliko rada i snimanja, trud se isplatio.  Nisam očekivao da će biti takav aplauz i toliko ljudi. Ni moje kolege iz Francuske nisu očekivali da će biti ovako. Iznenađeni su bili atmosferom, premijerom, crvenim tepihom. Do sada sam uglavnom igrao negativce, a sada sam prvi put u saradnji sa Dragom Bjelogrlićem imam jednu dobru ulogu i na tome mu zahvaljujem. Sada glumim doktora. Prva scena koju smo snimili sa miševima, bila mi je malo teška za rad, ali u saradnji sa Draganom, bratom i doktorima koji su bili tamo uspeli smo da snimimo - kaže Aleksis i dodaje da mu je za ulogu dr Matea pomagao brat da se spremi koji je doktor.

- Moj brat je priznati kardiolog u Francuskoj i on mi je pomagao da spremim ulogu. Njegov život liči pomalo na život dr Matea, puno rade i jako im je teško, jer svaki dan spašavaju živote, a kada se vraćaju kući, moraju da se izvuku iz te energije koja je jako teška - kaže popularni glumac i dodaje da je po njemu doktor Mate zaslužio Nobelovu nagradu, ali da je nije dobio iz političkih razloga:

Foto: wikipedia.org

 

- Ova priča se ne zna u Francuskoj. Ja je nisam znao, a ni moje kolege iz Francuske koje su igrale u filmu. Nakon što se premijerno prikaže tamo, verujem da će ljudi čuti više o tome. Doktor Mate nije dobio Nobelovu nagradu, jer je to bila politika u to vreme. Nije imao dozvolu da radi te operacije, tako da nisu mogli da ga procesuiraju za dodelu nagrade.

Aleksis otkriva i da li mu je lakše da igra dobre ili loše uloge:

- Sve su dobre uloge za mene. Bitna je priča, energija, reditelj - kaže glumac i otkriva kakva je bila saradnja sa Draganom Bjelogrlićem:

- Dragan puno radi, on je jako veseo i sve je bilo lako sa njim. Mnogo me je naučio, gledao sam neke dokumentarce, čitao sam knjige. On je isto glumac i ovo je prvi put da radim sa rediteljem koji se bavio glumom. Ima neki svoj način i zna kako da da naznaku glumcu da nešto uradi i da to bude kako treba. ​

Aleksis otkriva i kakva je bila saradnja sa srpskim glumcima

- Prvo sam se upoznao sa Rašom. On govori francuski pa mi je bilo malo lakše. Odmah su se otvorili i bilo je jako lako komunicrati sa svima njima. Postali smo prijatelji pravi.

Iako ga svi znaju kao glumca iz Francuske, Aleksis ima i naše poreklo.

- Majka se rodila i živela je u Beogradu. Sa 25. godina otišla je u Francusku, gde je upoznala mog oca koji je Francuz. Ja sam se rodio u Parizu, živim tamo ceo život, ali često dolazim u Beograd. Majka me je naučila srpski i mojim korenima. Ovaj film je za mene imao poseban značaj, jer sam mogao da dolazim u Srbiju i upoznajem ljude, kao i moju srpsku stranu. Srpski više razumem, nego što pričam, ali sada se trudim da naučim malo više – zaključio je Aleksis Menenti u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Ostavite komentar