Kultura > Film/TV

(Ne)očekivana ZARADA na blagajnama: FILMSKA adaptacija popularne VIDEO IGRE najgledanija proteklog vikenda

"Five Nights at Freddy's" sa budžetom od 20 miliona dolara već se svrstava među najprofitabilnije horor filmove godine

Izvor: K1info

30/10/2023 > 19:01

podeli vest:

(Ne)očekivana ZARADA na blagajnama: FILMSKA adaptacija popularne VIDEO IGRE najgledanija proteklog vikenda
Foto: Tanjug/Universal Pictures via AP


Adaptacija popularne video igre, koju su producirali Universal i Blumhouse, ostvarila je veliki uspeh u bioskopima, zaradivši 78 miliona dolara u Severnoj Americi i 130 miliona dolara širom sveta.

Horor film sa budžetom od 20 miliona dolara istovremeno je dostupan na strimingu (u ovom slučaju putem Peacock servisa koji je u vlasništvu NBC Universala). Za svega tri dana od premijere, "Five Nights at Freddy's" već je premašio ukupnu zaradu filma "Halloween Ends" iz 2022. godine (104 miliona dolara), a uskoro će prestići i film "Halloween Kills" iz 2021. godine (133 miliona dolara) - koji su prethodno bili najveći hibridni projekti Universala i Peacocka. Za razliku od "Five Nights at Freddy's", ovi horor nastavci potiču iz poznate filmske franšize.

Glavnu ulogu igra Džoš Hačerson, a radnja prati noćnog čuvara u centru za zabavu po imenu "Freddy Fazbear's Pizza". Međutim, on otkriva da su animatronske maskote u piceriji opsednute zlim duhovima. Radnja filma podseća na ostvarenje iz 2021. godine pod nazivom "Willy's Wonderland" sa Nikolasom Kejdžom, koji ima sličnu premisu.

Filmska verzija "Five Nights at Freddy's" bila je u planu od 2015. godine, ali kompanija Blumhouse, pod vođstvom Džejsona Bluma, konačno je pronašla pravu formulu za uspeh. Analitičari veruju da je PG-13 rejting i premijera uoči Noći veštica takođe doprinela njegovom uspehu.

"Zabavno je kad uspe", napisao je Blum na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. "Hvala svima što su bili strpljivi. Želeli smo da bude savršen za fanove. Na to smo se fokusirali."

Publika je sa entuzijazmom reagovala na film (dobio je A- na CinemaScoreu), za razliku od 25% na Rotten Tomatoesu. U svakom slučaju, "Five Nights at Freddy's" već se svrstava među najprofitabilnije horor filmove godine, zajedno sa "The Nun II" (85 miliona dolara), "M3GAN" (95 miliona dolara) i "Scream VI" (108 miliona dolara).

Foto: Tanjug/Charles Sykes/Invision/AP

 

Pored zarade na blagajnama, "Five Nights at Freddy's" doveo je povećanja broja pretplatnika na Peacocku od svog izlaska 26. oktobra. Međutim, Peacock ima mnogo manje pretplatnika od rivala kao što su Disney+ i Netfllix, a striming servis nije pružio podatke kojima bi potvrdio ovaj uspeh.

Ostavite komentar