Kultura > Film/TV

MARTIN SKORSEZE je inspiraciju za DOKUMENTARAC o Bobu Dilanu potražio u IRANSKOM FILMU

Reditelj je već snimio film o Dilanu "No Direction Home", pa ideja o pravljenju još jednog klasičnog dokumentarca nije dolazila u obzir

Izvor: K1info

29/10/2023 > 15:33

podeli vest:

MARTIN SKORSEZE je inspiraciju za DOKUMENTARAC o Bobu Dilanu potražio u IRANSKOM FILMU
Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte


Bio je to dan koji će filmski zaljubljenici širom sveta da pamte: Martin Skorseze konačno se pridružio Letterboxdu. Omiljena platforma za filmske recenzije napokon je privukla jedno od najpoznatijih imena američkog filma. Skorseze nije samo beležio svoje razmišljanja o filmu "Barbie": objavio je čitav spisak filmova koji su poslužili kao nadahnuće za njegova dela.

Dok su neka od najznačajnijih Skorsezeovih dela imala jednostavnije inspiracije, njegovi kompleksniji filmovi doveli su do nekih zanimljivih poređenja. Na primer, 2019. godine, Skorseze je uzeo snimke koje je Bob Dilan snimio tokom svoje turneje "Rolling Thunder Revue" 1975. godine, i krenuo da radi sa legendarnim kantautorom kako bi napravio novi dokumentarni film - "Rolling Thunder Reve: A Bob Dylan Story".

Jedino što ni Dilan ni Skorseze nisu želeli da snime pravi dokumentarni film.

Dilan je bio poznat po tome što je vrlo slobodno baratao činjenicama iz svog stvarnog života. Jedini biografski film koji bi odobrio, "I'm Not There" (2007), prikazivao je šest različitih likova koji igraju varijacije na priču o Dilanovom životu, bez puno mesta za činjenice ili linearnu naraciju.

Sa druge strane, Skorseze je već opisao Dilanov život u filmu "No Direction Home" (2005), pa ideja o pravljenju još jednog klasičnog dokumentarnog filma nije dolazila u obzir.

"Ovo je bio drugi film koji smo radili o Dilanu", napisao je Skorseze u svojoj listi na Letterboxdu. "Da li bi to bilo 'No Direction Home II'? Dosadno. Šta uraditi? Naposletku smo odlučili da napravimo film u kome nikada niste sasvim sigurni šta je stvarnost a šta fikcija."

Skorseze je imao određeni film na umu kada je stvarao osnovu za "Rolling Thunder Revue" - "Close-Up" Abasa Kijarostamija iz 1990. godine, ostvarenje koje spaja dokumentaristiku i fikciju.

"Imao sam odličan uzor u filmu mog starog prijatelja Abasa Kijarostamija", napisao je Skorseze. "'Close-Up' se direktno bavi usamljenošću i filmom kao zajednicom, porodicom."

"Close-Up" donosi priču o stvarnom suđenju Huseinu Sabzijanu, velikom obožavaocu popularnog iranskog reditelja Mohsena Mahmalbafa, uhapšenog i optuženog za prevaru jer se predstavljao kao reditelj. On je svoju motivaciju objasnio kao ljubav prema Mahmalbafovom filmu i bioskopu.

"To se događa kada snimite film ili seriju filmova. Postajete porodica. To me je dirnulo. Husein je pokušao da postane reditelj zbog svoje usamljenosti, a ova zajednica umetnika kojoj je toliko želeo da se pridruži slična je putujućem ansamblu umetnika u 'Rolling Thunder Revue'. Oni su najbolji i najgori deo porodice, ali svejedno su porodica. 'Close-Up' zaista predstavlja to", završava Skorseze.

Ostavite komentar