Kultura > Film/TV

Remek-delo japanske anime "AKIRA" ponovo u bioskopima: Film se vraća u 4K RESTAURIRANOJ verziji na deseti JSFF

Projekcija je zakazana za 9. novembar 2023. u 20:00 u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd

Izvor: K1info

30/10/2023 > 08:50

podeli vest:

Remek-delo japanske anime "AKIRA" ponovo u bioskopima: Film se vraća u 4K RESTAURIRANOJ verziji na deseti JSFF
Foto: Youtube PrintScreen/Crunchyroll Store Australia


U okviru proslave 35. godišnjice legendarnog japanskog animiranog klasika "Akira", 10. Japansko-srpskifestival filma (JSFF) biće domaćin srpske premijere 4K restaurirane verzije ovog remek-dela.

"Akira" je film koji je ostavio neizbrisiv trag na svetskoj bioskopskoj sceni, nastao osamdesetih godina, hvaljen kao najuticajnija anime produkcija ikada. Adaptiran prema istoimenoj mangi iz 1982, odvija se iza distopijskih kulisa 2019. godine.

Radnja filma smeštena je u 1988. godinu, kada je u oblasti Kanto u Japanu izbio Treći svetski rat izazvan upotrebom nove vrste oružja za masovno uništenje.

Trideset jednu godinu kasnije, pripreme za Olimpijske igre 2020. godine vraćaju nagoveštaje nekadašnjih slavnih dana Novog Tokija, megalopolisa izgrađenog u Tokijskom zalivu. Kaneda, vođa osvetničke bajkerske bande, Kapsule, pravi pustoš na svom motoru kroz napuštene ulice Novog Tokija.

Jedne večeri Tecuo, član bande, naleće na neobičnog dečaka koji je deo vladinog eksperimenta. Pred zapanjenim Kanedom i njegovom bandom, Tecuo i neobičan dečak bivaju odvučeni u vojnu labaratoriju. Kaneda planira da upadne u vojni objekat kako bi spasao prijatelja, ali tamo otkriva da je Tecuo stekao natprirodne moći.

U međuvremenu, jedno od dece nad kojima se vrše eksperimenti u specijalnoj dečijoj sobi u okviru labaratorije, predviđa buđenje strogo čuvane tajne Akire. Kako bi otkrio više o svojim novoprobuđenim moćima, Tecuo započinje putovanje duboko pod zemlju gde Akira spava skriven.

Dok je većina kreiranih likova preuzeta iz originalne mange, zaplet se znatno razlikuje i ne uključuje veći deo poslednje polovine mange, koja je nastavljena sa objavljivanjem dve godine nakon emitovanja filma.

Film "Akira" premijerno je prikazan u julu 1988. godine u Japanu, a već sledeće godine u Americi.

Foto: press promo

 

Neverovatan uspeh doprineo je popularizaciji japanske mange, ali i visoko produciranih animiranih filmova u SAD i van granica Japana.

Kao jedan od najpopularnijih animiranih filmova svih vremena, "Akira" je dobitnik i brojnih nagrada, a mnogi kritičari ga smatraju najuticajnijim filmom u svetu anima. To potvrđuje i činjenica da brojni ilustratori u manga industriji navode upravo ovaj film kao veliku inspiraciju.

"Akira" je imao veliki uticaj i na muzičku industriju, a poznati reper Kanje Vest odao je počast ovom delu u svom spotu za pesmu "Stronger".

Projekcija je zakazana za 9. novembar 2023. u 20:00 u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd. Ulaznice su dostupne na blagajnama Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.

Ostavite komentar