Kultura > Film/TV

KOLEGE iz Harija Potera opraštaju se od MAJKLA GAMBONA: Nije bilo NIKOG SLIČNOG njemu, mogao je sve

Irsko-engleski glumac zamenio je pokojnog Ričarda Harisa u ulozi profesora Albusa Dambldora 2003. godine i igrao je u šest filmova

Izvor: K1info

29/09/2023 > 12:50

podeli vest:

KOLEGE iz Harija Potera opraštaju se od MAJKLA GAMBONA: Nije bilo NIKOG SLIČNOG njemu, mogao je sve
Foto: Entertainment Tonight


Glumac Majkl Gambon preminuo je u četvrtak u 82. godini od posledica upale pluća. Na vest o njegovoj smrti, među prvima su reagovale njegove kolege iz serijala filmova o Hariju Poteru.

U saopštenju za medije, Danijel Redklif je izjavio: "Gubitkom Majkla Gambona svet je postao znatno manje zabavan. Majkl Gambon bio je jedan od najsjajnijih glumaca sa kojima sam imao privilegiju da radim, ali uprkos njegovom ogromnom talentu, ono što ću najviše pamtiti je koliko se zabavljao radeći svoj posao", naveo je Redklif i dodao:

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Kramer, File

Majkl Gambon, Danijel Redklif, Ema Votson, Rupert Grint i Alan Rikman

"Bio je luckast, nepristojan i urnebesan. Voleo je svoj posao, ali ga on nikada nije definisao. Bio je neverovatan pripovedač i šaljivdžija, njegova navika da zamagljuje granice činjenica i fikcije u razgovoru sa novinarima značila je da je bio i jedan od najzabavnijih osoba s kojima biste ikada želeli da radite na promociji filma. U šestom filmu sam proveo najviše vremena radeći s Majklom, a on je sate provedene zajedno ispred zelenog ekrana učinio nezaboravnijim i radosnijim nego što su imali pravo da budu. Tako sam tužan što čujem da je preminuo, ali sam zahvalan što sam jedan od srećnika koji je imao priliku da radi s njim", završava Redklif.

Autorka Džej Kej Rouling i drugi glumci iz filmova o Hariju Poteru takođe su govorili o uspomenama na Gambona.

Irsko-engleski glumac zamenio je pokojnog Ričarda Harisa u ulozi profesora Albusa Dambldora 2003. godine i igrao je u šest od osam filmova o dečaku čarobnjaku.

Rouling je odala počast Gambonu, rekavši svojim pratiocima na Twitteru/X kako ne može da veruje da je igrao jednog od likova koje je stvorila.

"Prvi put sam ga videla u 'Kralju Liru' 1982. i da ste mi tada rekli da će se taj briljantni glumac pojaviti u bilo čemu što sam napisala, pomislila bih da ste ludi", rekla je ona. "Majkl je bio divan čovek, pored toga što je bio izuzetan glumac, i apsolutno sam uživala radeći s njim."

Rupert Grint, koji je igrao Rona Veslija, rekao je da je Gambon postao lični uzor tokom njihovog zajedničkog rada, rado se sećajući njegove "topline i nestašnosti".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rupert Grint (@rupertgrint)

Dejvid Jejts, koji je režirao četiri Hari Poter filma, kao i sva tri filma iz serijala "Fantastične zveri", takođe je odao počast Gambonu.

"Majkl je bio nestašan, razigran, ali i duboko zamišljen glumac", rekao je Jejts. "Imao sam utisak da je zbunjen, donekle zadivljen svom tom bukom i uzbuđenjem koje prati svet Potera, ali je uložio svoje srce u stvaranje nezaboravnog, subverzivnog, osećajnog Dambldora.

Takođe je bio izuzetno zabavan na setu, pragmatičan, pristupačan, smešan, skroman, i uprkos svom ogromnom talentu, bez napora je učinio da se svi mlađi glumci oko njega osećaju opušteno.

Bio je jedan od najvećih, i svi ćemo ga pamtiti."

Džejson Ajzaks, glumac koji je tumačio Lucijusa Melfoja, rekao je da mu je Gambonova "složena, ranjiva i potpuno ljudska" izvedba u filmu "The Singing Detective" pomogla da ceni umetnost glume.

Džejms Felps, koji je igrao Freda Veslija, opisao je Gambona kao "legendu" i setio se kako mu je glumac pomogao oko posla tokom vikenda u pauzi snimanja.

Fiona Šo, koja je igrala tetku Petuniju Darsli, govorila je o svojoj naklonosti prema Gambonu tokom intervjua za BBC Radio 4.

"Sećaću ga se kao prevaranta, jednostavno sjajnog, veličanstvenog prevaranta", rekla je. "Nije bilo nikog sličnog njemu, mogao je sve."

Ostavite komentar