Kultura > Film/TV

Jubilarno 10. IZDANJE Japansko-srpskog festivala filma sa temom "TRAJANJE" od 8. do 12. novembra

Filmovi će tokom pet dana festivala biti prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cineplexx Galerija Beograd

Izvor: K1info

29/09/2023 > 08:54

podeli vest:

Jubilarno 10. IZDANJE Japansko-srpskog festivala filma sa temom "TRAJANJE" od 8. do 12. novembra
Foto: Japansko-srpski festival filma promo


Japansko-srpski festival filma (JSFF) ove jeseni obeležava deset godina postojanja, a jubilarno izdanje zakazano je za period od 8. do 12. novembra 2023. godine na temu "Trajanje" (Lasting). Tokom pet dana festivala, filmovi najnovije srpske i japanske produkcije biće prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cineplexx Galerija Beograd.

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.

 

 

Budući da JSFF slavi 10 godina postojanja, što predstavlja svedočanstvo trajnog uticaja koji je imao na promovisanje kulturne razmene između dve zemlje, ovogodišnja tema festivala je Trajanje/Lasting. I ne samo na JSFF-u, već i u svetskoj kinematografiji, "trajanje" je faktor koji pretvara ispričane priče u legende, ukazuje na iskonske vrednosti koje opstaju kroz vreme i postaje dokaz uspeha.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi nam četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.

Kao i ranijih godina, JSFF će dodeliti nagrade za najbolji dugometražni srpski i japanski film, zatim tri nagrade u kategoriji kratkometražnog filma i počasnu nagradu.

Foto: Japansko-srpski festival filma promo

 

JSFF je tokom prethodnih godina predstavio mnoge mlade autore koji su kasnije ostvarili uspešne svetske karijere. Takođe, JSFF su posetili brojni eminentni domaći i japanski filmski i TV stvaraoci koji su tu započeli međusobnu saradnju.

Pored bogatog filmskog, posetioce očekuje i zanimljiv prateći program: paneli, master klasovi, izložbe i žurke kojima će organizatori obeležiti jubilej.

Ostavite komentar