Priče > Sudbine

PREMINUO britanski glumac ser MAJKL GAMBON, proslavio se ulogom DAMBLDORA u serijalu o Hariju Poteru

Tokom šest decenija duge karijere, dobio je tri nagrade Olivije, dve nagrade Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade

Izvor: K1info/Tanjug

28/09/2023 > 14:27

podeli vest:

PREMINUO britanski glumac ser MAJKL GAMBON, proslavio se ulogom DAMBLDORA u serijalu o Hariju Poteru
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Kramer, File

Britanski glumac ser Majkl Gambon, poznat po ulozi Dambldora u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je u 82. godini, saopštila je danas njegova porodica.

U saopštenju je navedeno da je Gambon umro mirno u bolnici od posledica upale pluća, kao i da su pored njega bili supruga En i sin Fergusom. Majkl je imao 82 godine.

Gambon je započeo glumačku karijeru sa Lorensom Olivijeom kao jedan od prvobitnih članova Kraljevskog nacionalnog teatra.

Tokom šest decenija duge karijere, dobio je tri nagrade Olivije, dve nagrade Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade.

Kraljica Elizabeta II ga je 1999. proglasila vitezom za zasluge u drami.

Na filmu je debitovao u "Otelu", 1965, godine, a igrao je pored ostalih u filmovima "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik", "Krila goluba", "Kraljev govor" i "Kvartet".

Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux, File

Na setu Harija Potera: Tom Felton, Majkl Gambon, Rupert Grint i Danijel Redklif

Posebno se proslavio ulogom Albusa Dambldora u seriji filmova o Hariju Poteru od 2004. do 2011. godine, zamenivši pokojnog Ričarda Harisa.

Ostavite komentar