Kultura > Film/TV

Glumac Džek Dimić: U UŽEM sam krugu za jednog od ZLIKOVACA u novom DŽEJMSU BONDU

Njega očekuje početak snimanja serije "Nobelovac" o književniku Ivi Andriću u kojoj će igrati istroijsku ličnost Nenada Jovanovića

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 16:52

podeli vest:

Glumac Džek Dimić: U UŽEM sam krugu za jednog od ZLIKOVACA u novom DŽEJMSU BONDU
Foto: Screenshot Tanjug video


Džek Dimić je izjavio da je u užem krugu kandidata za ulogu jednog od negativaca u novom filmu o Džejmsu Bondu, počinje snimanje serije "Nobelovac" o piscu Ivi Andriću, a ove jeseni ga očekuje emitovanje "Pohote" gde ima prvu glavnu ulogu u nekoj regionalnoj seriji.

Dimić je rekao Tanjugu da trenutno ne može da snima seriju "FBI" u Budimpešti, jer kao član američkog sindikata glumaca poštuje odluku o štrajku u Holivudu, izazvanom zabrinutošću zbog korišćenja veštačke inteligencije u filmskoj industriji.

- Štrajk je dobra stvar zato što ako veštačka inteligencija preuzme tvoj glas i manerizme, i sutra se to koristi pred kamerom, a da te ne plati, to postaje opasna stvar. Drugi razlog (štrajka) su procenti, novac od prikazivanja - napomenuo je glumac.

Dimić je dodao da se ne bi iznenadio da za 10, 15 godina imamo "proizvedenog" glumca koji ima manerizme, glas i karakeristike kao neko ko je igrao pre 40 godina.

- I dalje verujem u žive ljude. Pozorište ne mogu da nam uzmu i to je velika sreća, jer u pozorištu veštačka inteligencija neće moći baš tako da dovede nekog na scenu ko ne postoji - ocenio je DImić.

Prema njegovim rečima, producenti vedre i oblače, odlučuju o budžetima i ko će igrati, a nekad su "njihovi aršini potpuno suprotni umetnosti, jer nažalost njima je novac najbitniji".

- Nama (glumcima) uvek je najvažnije ono što imamo u sebi da pokažemo pred kamerama - napomenuo je Dimić.

Foto: Screenshot Tanjug video

Džek Dimić u razgovoru sa Aidom Đedović

Brzina života i digitalne platforme takođe negativno utiču na kvalitet filmova i serija, a Dimić se boji da se tu ne može ništa.

Upitan kako se snalazi bez posla u vreme štrajka, Dimić se prisetio vremena pandemije kada se od glumaca tražilo da se tri puta vakcinišu pre dolaska na snimanje, što je on odbio.

- U nauku verujem, ali nikad me u istorji nauka nije primoravala da budem neprijatelj svog zdravlja. Moj divni otac mi je rekao: "Sine, čuvaj se najviše onih koji misle da ti žele više dobro nego ti sam. Moraš biti sebi najbolji prijatelj i doktor" - rekao je Dimić.

Ozbiljan glumački zadatak

Prisećajući se vremena pandemije, Dimić je priznao da mu je bio dobro došao povratak u region, odnosno kako je rekao u divnu zemlju koju zove Jugoslavija.

Dimić je se prisetio kako je divno odrastao i ima isto takve uspomene o kojima priča ljudima širom sveta, koji mu zavide na srećnom odrastanju sa košarkaškom loptom i jednim patikama u Bosanskoj Dubici.

- Bio sam jako srećan kao dete. Lepotu od Triglava do Đevđelije nikad nisam zaboravio. Ne dolazim ovde samo zbog posla. Ove lepote nema nigde, i različitosti, multikulturalnosti, jezika i običaja. Rastao sam u sredini gde su tri religije živele kao jedna porodica - naveo je glumac.

Foto: Screenshot Tanjug video

Džek Dimić u razgovoru sa Aidom Đedović

Dimić je ocenio da nam se potom devedesetih godina "desila sopstvena glupost, pristajanje na ucene i zbog toga smo platili visoku cenu".

Dimića očekuje početak snimanja serije "Nobelovac" o književniku Ivi Andriću u režiji glumca Tihomira Stanića, kome je zahvalan za "ozbiljan glumački zadatak" i ulogu istorijske ličnosti Nenada Jovanovića, prvog muža kasnije Andrićeve supruge Milice Babić.

- Na osnovu fotografija sa seta vidi se transformacija kakvu dugo nisam video, kao što Tika liči na Andrića. Gledao sam ga u monodrami. I kad sam dobio fotografije sa seta to je neverovatno koliko liče - naveo je Dimić.

Nikola Tesla je jedna od dražih Dimićevih uloga, koju je tumačio u igrano-dokumentarnom filmu Željka Mirkoviča "Teslin narod" kao i u predstavi na Of-Brodveju, a kao dete je puno čitao o naučniku i jednom čak skočio sa kišobranom sa tatine garaže i uganuo nogu.

- Dobio sam batine od majke. Rekla je: "Idi uberi, oćeš tanku ili debelu šibu. Ne znam koja više boli. Ti odluči" - nasmejao se Dimić.

Govoreći o iskustvu višegodišnjeg igranja monodrame "Oj, živote" autora Josipa Pejakovića, Dimić je rekao da je svaki put drugačije i da je to njemu kao glumcu uživanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Dimich (@jackdimich)

- Ne mogu opisati koliko se radujem. Nema veze što je isti materijal, isti lik i monodrama. Nema čari i draži kao što je živi kontakt sa publikom i sa energijom koju ti šalje i to to vraćaš. Monodrama je najteža forma na sceni, jer si sam. Trebaš držati pažnju 58 minuta i da ne uzme neko mobilni - priznao je Dimić.

Prva glavna uloga u televizijskoj seriji

Od novih projekata Dimić je istakao "Pohotu", kao svoju prvu glavnu ulogu u nekoj regionalnoj seriji, koja bi trebalo da se prikazuje ove jeseni.

Kuriozitet serije od 21 nastavka je igranje većinski na stranom jeziku, iako je domaća produkcija, a Dimić ističe i dobar scenario Božidara Kneževića.

- Neverovatno kako je napisao. Igraju svi odavde, ja sam jedini "Amerikanac". Igram američkog profesora koji dolazi na Filološki fakultet. Dok ne shvatimo ko je on i u šta je upetljan. Divan psihološki triler - rekao je Dimić.

Ocenivši da novac nije presudan da bi neki projekat bio dobar, jer je glumio u nekim skupim produkcijama koje nisu bile nešto posebno, Dimić je podsetio na kratkometražno ostvarenje "U ime sina" (2008), gde je bio malo plaćen, ali je primećen, pošto je film dobio nagrade na 23 svetska festivala i bio nominovan za Oskara.

Dimić je otkrio da se nalazi u užem krugu kandidata za jednog od šest negativaca u narednom filmu serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu, koji još nije ušao u fazu pretprodukcije.

- Mene prate već godinu. Moja agentica me obaveštava da sam pod lupom. Prate šta radim i imaju me u vidu za jednog od šest zlikovaca. Šta će biti, kad će biti, ništa ne znam. Mislim da neće da ide do sledećeg leta. Po mojoj proceni do kraja godine bih mogao dobiti informaciju da li sam u podeli - naveo je glumac.

Dimić je dodao da zna ko će posle Danijela Krejga sledeći preuzeti ulogu Bonda, ali da ne može da otkrije njegovo ime, osim da se radi o čoveku sa kojim je radio film "The Drop".

- Divno smo sarađivali. To me posebno raduje ukoliko se desi da budem jedan od njihovih izbora - zaključio je Dimić.

Ostavite komentar