Kultura > Film/TV

REDITELJ Luka Popadić: Dokumentarac "Moja švajcarska vojska" UZBUDLJIV je poput komedije sa BALKANSKIM crnim humorom

On navodi da je film njegova životna priča, kao i mnogih drugih koji su služili vojsku koja ima neobične načine funkcionisanja

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 17:49

podeli vest:

REDITELJ Luka Popadić: Dokumentarac "Moja švajcarska vojska" UZBUDLJIV je poput komedije sa BALKANSKIM crnim humorom
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Dokumentarni film "Moja švajcarska vojska" pretpremijenro će biti prikazan 17. septembra na festivalu "Sedam veličanstvenih", a reditelj Luka Popadić, u novoj epizodi video serijala Tanjug Reflektor, kaže da taj film postavlja neka bitna pitanja.

Popadić je rekao da je film njegova životna priča, kao i mnogih emigranata odraslih u Švajcarskoj, koji su imali su priliku da služe švajcarsku vojsku, "koja ima neobične načine funkcionisanja".

- Imamo uvid u vojni sistem Švajcarske, gde ljudi drže puške i opremu kod kuće, gde su oficiri podjednako bankari, lekari i pekari. A sa druge strane ispitujemo šta znači biti pravi Švajcarac, šta znači nacionalni identitet i odanost prema zemlji - istakao je Popadić.

U Švajcarskoj postoji vojna obavezna, a Popadić je tokom služenja počeo da napreduje u činovima, paralelno sa obukom reditelja na Fakultetu dramskih umetnosti.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Luka Popadić, reditelj dokumentarnog filma "Moja švajcarska vojska"

Prema njegovim rečima, gledaocima će film biti uzbudljiv kao "dokumentarna komedija sa balkanskim crnim humorom".

- Film postavlja neka vrlo bitna pitanja za poredak zapada i generalno sveta. Imaćete uvid u vojni sistem koji je nepoznat i kroz to će razbiti stereotipe o Švajcarskoj gde svi jedu čokoladu i rade u bankama - istakao je reditelj.

Film počinje rečenicom "Švajcarska je moja omiljena zemlja", a Popadić dodaje da stvarno misli da je "to društvo uspelo da uspostavi funkcionisanje koje je jedinstveno na svetu".

- Naravno, svaka nacija ima svoje protivrečnosti, male neuroze i izuzetne vrline, pa tako i Švajcarska. Verujem da je švajcarsko društvo vrlo precizno, vredno i da protestantske vrednosti i dalje opstaju, iako nešto manje od polovine stanovništva nije švajcarskog porekla - ocenio je Popadić.

On kaže da je u Švajcarskoj kao i u drugim zapadnim društvima "pitanje integracija stranaca i kulturnog identiteta još uvek otvoreno i zbunjujuće za celinu društva".

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Luka Popadić, reditelj dokumentarnog filma "Moja švajcarska vojska"

Upitan šta mu je bio najveći izazov u pravljenju filma, Popadić je rekao da ih je bilo "od ličnih sumnji preko institucionalnih problema".

- Mada je švajcarska vojska bila vrlo otvorena za saradnju, ipak je bilo komplikovano ući u taj sistem, na taj način kako sam hteo. Do odnosa sa producentima. Uvek je teško napraviti film. Ali lične sumnje i preispitivanje je uvek u dokumentarcu i film generalno istaknuto - zaključio je reditelj.

Ostavite komentar