Kultura > Film/TV

PREMIJEROM filma "Vensan mora da umre" otvoreno PETO IZDANJE Festivala francuskog filma

Autor filma Stefan Kastan naglasio je da se njegovo ostvarenje prikazuje prvi put van Francuske, posle nedavne svetske premijere u Kanu

Izvor: K1info/Tanjug

15/06/2023 > 14:15

podeli vest:

PREMIJEROM filma "Vensan mora da umre" otvoreno PETO IZDANJE Festivala francuskog filma
Foto: Festival francuskog filma/Promo


Svečanom premijerom filma "Vensan mora da umre" u prisustvu reditelja Stefana Kastana, sinoć je otvoreno peto izdanje Festivala francuskog filma u Beogradu.

Publiku u bioskopu na Kosančićevom vencu svojim govorima pozdravili su direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu i saradnju ambasade Francuske - Stanislas Pjere, osnivač festivala Igor Stanković, kum festivala režiser Srdan Golubović i autor Stefan Kastan.

Pjere je izrazio veliko zadovoljstvo što se festival savremene produkcije francuskih filmova odigrava na otvorenom u prijatnom ambijentu i zahvalio se predstavnicima manifestacije na saradnji i realizaciji.

Prvi čovek Francuskog instituta u Beogradu je istakao da su Francuska i Srbija oduvek imali jaku vezu u pogledu filmske umetnosti, te da u izboru ove godine stižu najnovija ostvarenja iz Francuske, prikazana i na Kanskom festivalu, i predstavljaju najkvalitetnije naslove trenutno iz Francuske.

 

Autor filma "Vensan mora da umre" Stefan Kastan naglasio je da se njegovo ostvarenje prikazuje prvi put van Francuske, posle nedavne svetske premijere u Kanu, i da je srećan što se projekcija odigrava na tako čarobnom mestu napolju, i to u punom kapacitetu u pogledu ogromnog broja srpske publike.

- Teško je u jednoj rečenici opisati moj film. Što smo više napredovali i odmakli u snimanju, shvatili smo da smo uradili veoma neobičan projekat. Žanrovski takođe nije jednostavno da ga definišemo, film kreće kao društvena satira, prerasta u paranoični triler, ima malo i o zombijima, i zaista puno nasilja, na to budite spremni. Ima tu i bizarnosti, pomalo prljavih trenutaka, lepih glumaca i naravno ljubavi. Uvek mora postojati nada i ljubav povrh svega - istakao je francuski reditelj Stefan Kastan.

Kum festivala Srdan Golubović je otkrio kako je veoma vezan za Francusku, nekoliko njegovih filmova je realizovano kao koprodukcija Francuske i Srbije, a njegov otac, takođe reditelj Predrag Golubović, bio je francuski đak.

- Francuska je oduvek bila zemlja gde su se razni naši umetnici usavršavali i tražili neka svoja umetnička ostvarenja, od slikara Ljube Popovića, Dade Đurića, Uroša Toškovića, preko književnika Danila Kiša, sve do reditelja Vladimira Perišića. Za nas je Francuska uvek bila važno mesto gde smo pokušavali da dokažemo i pokažemo neko svoje umetničko prisustvo - rekao je Golubović, autor nagrađivanih filmova "Klopka", "Krugovi", "Otac", "Apsolutnih sto".

Golubović je naglasio da je u Francuskoj najviše naučio kako se neguje, pazi, voli umetnost generalno, i kako se sa velikom ljubavlju i strašću posmatra sedma, filmska umetnost.

- Velika mi je čast što sam kum petog izdanja Festivala francuskog filma. Živeo film i uživajte ovih dana u festivalu - zaključio je Srdan Golubović.

Reditelj Vladimir Perišić bio je prisutan na otvaranju, a navedeni govornici su pohvalili njegov drugi film "Lost Country", prikazan sa uspehom ove godine u Kanu.

Nakon projekcije skoro dvočasovnog filma "Vensan mora da umre" održan je razgovor sa autorom Stefanom Kastanom, kao susret reditelja i publike. Film će reprizno biti prikazan sutra u Silosima na Donjem Dorćolu takođe u prisustvu reditelja.

Horor triler "Vensan mora da umre" premijerno je prikazan u okviru Nedelje kritike ovogodišnjeg izdanja Kanskog festivala.

Vensan svakodnevno napadaju i pokušavaju da ubiju razni ljudi bez ikakvog povoda. On pokušava da vodi normalan život, ali kada se stvari otmu kontroli, daje se u beg i potpuno menja način života, to je ukratko sadržaj filma na otvaranju.

Peto izdanje Festivala francuskog filma (FFF) biće održano u Beogradu, Nišu i Novom Sadu do 18. juna. Od svog nastanka 2019. godine, misija ove manifestacije je da publici pruži pogled na najnovija ostvarenja francuske kinematografije.

Filmovi se prikazuju na otvorenom, na atraktivnim lokacijama, na Kosančićevom vencu, kod Silosa Beograd i na platou između dve kule PC Ušće na Novom Beogradu, ali i u Mts dvorani, kao i u sali kulturnog centra Novog Sada i bioskopu "Vilingrad" u Nišu.

Organizatori FFF su Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća "MegaCom Film" uz podršku partnera - Ministarstva kulture Republike Srbije, Opštine Stari grad, kanala TV 5 Monde.

 

Na repertoaru tokom naredna četiri dana će biti i filmovi - "Pod zvezdama" Sebastijana Tilara, "Normalna" Olivijea Babinea, "Kuća" Anise Bonfon, "Velika kola" Filipa Garela, "Soliter" Gijoma Niklua, "Salem" Žan-Bernar Marlena.

U okviru OFF programa "Rediteljke" publika će u Mts Dvorani gledati filmove - "Zaljubljena Anais" Šarlin Buržoa Take, "Baš me briga" Emanuel Mar i Žili Lekustr, "Beskrajno leto" Emili Osel i "Plejlista" autorke Nin Antiko.

Ostavite komentar