Kultura > Film/TV

Ovo TROJE umetnika su ISTOG VIKENDA osvojili Oskara i Zlatnu malinu

Zlatne maline predstavljaju ceremoniju koja se indentifikuje kao "suprotnost Oskarima", a dodeljuju se od 1981. godine

Izvor: K1info

12/06/2023 > 13:53

podeli vest:

Ovo TROJE umetnika su ISTOG VIKENDA osvojili Oskara i Zlatnu malinu
Foto: Instagram/the_razzies


Verovatno ne postoje dve toliko protivrečne nagrade od Oskara i Zlatne Maline, poznate kao Razzies. Dodela Oskara predstavlja apsolutni vrh kada su filmska priznanja u pitanju, izazivajući intenzivne spekulacije o nominovanima i još strastvenije debate o validnosti pobednika. Bez obzira na lični izbor publike, dobitnik Oskara, bilo da se radi o glumi ili snimanju filmova, verovatno će čuvati tu zlatnu statuu do kraja svog života.

Zlatne maline, s druge strane, predstavljaju ceremoniju koja se indentifikuje kao "suprotnost Oskarima", a održava se istog vikenda kada i dodela nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka, odajući počast najgorim akterima sedme umetnosti od 1981. godine.

Ono što je počelo kao parodija, preraslo je u legitimnu, iako ne baš slavnu ceremoniju za one koji su "pobednici", a neki od njih lično su primili svoje nagrade.

Pol Verhoven je ušao u istoriju prihvatanjem nagrade "Najgori reditelj", a Hale Beri je pokazala kako ume da prihvati kritiku kada je dobila nagradu "Najgora glumica" za ulogu u filmu "Catwoman" 2005. godine. Međutim, postoje tri osobe koje su radile na toliko različitim projektima da su osvojili Oskare i Zlatne maline istog vikenda.

Godine 1993, plodni holivudski kompozitor Alan Menken radio je na dva filma koja su bila u konkurenciji za nagrade, iako ne iz istih razloga. Njegova pesma "A Whole New World", koju je napisao zajedno sa Timom Rajsom za film "Aladin", donela im je Oskara za "Najbolju originalnu pesmu". Međutim, Menkenova druga kompozicija nije tako dobro primljena.

"High Times, Hard Times", napisana za film "Newsies", bila je toliko loše ocenjena da je istog vikenda osvojila Zlatnu malinu za "Najgoru originalnu pesmu".

Posle pet godina pojavio se novi šampion koji je pokupio obe nagrade. Scenarista Brajan Helgeland imao je dva projekta te 1997. godine koji su privukli pažnju: postapokaliptični "The Postman" i neo-noir ostvarenje "L.A. Confidential", za koji je podelio zasluge sa rediteljem Kertisom Hansonom. 

Dok je "L.A. Confidential" dobio pohvale kritike i nagradu za najbolji scenario za adaptaciju romana Džejmsa Elroja, "Poštar" je bio daleko od povoljnih kritika i doneo mu je Zlatnu malinu za "Najgori scenario".

Prošlo je više od decenije pre nego što se pojavio dostojan naslednik, ali naposletku je Sandra Bulok osvojila ne jednu, već dve Zlatne maline za ulogu u filmu "All About Steve" iz 2010. godine, bizarnoj priči o ženi koja svuda po svetu juri muškarca u očajničkom pokušaju da ga natera da se zaljubi u nju.

Sandra Bulok je dobila Zlatnu malinu za "Najgoru glumicu", ali hemija sa Bredlijem Kuperom, koji je tumačio njenu simpatiju, smatrana je toliko očajnom da su zaslužili titulu "Najgoreg glumačkog para".

Srećom po Sandru, ravnoteža je uspostavljena osvajanjem Oskara za najbolju glavnu glumicu u filmu "The Blind Side".

Ostavite komentar