FunBox > Misterije

NEOBJAŠNJIVE TAJNE zatvora ALKATRAZ: Nagle promene temperature, misteriozni zvuci i AVETI na fotografijama TURISTA

Ovo ostrvo se od 1972. godine smatra nacionalnim parkom i otvoreno je za turističke posete

Izvor: K1info/blic.rs

11/09/2023 > 22:33

podeli vest:

NEOBJAŠNJIVE TAJNE zatvora ALKATRAZ: Nagle promene temperature, misteriozni zvuci i AVETI na fotografijama TURISTA
Foto: Youtube/Printscreen/California Through My Lens


Smešten u centru zaliva San Francisko u Kaliforniji, ostrvo Alkatraz je poznato širom sveta po tome što je između 1934. i 1963. godine bilo savezni zatvor maksimalne sigurnosti, piše agencija Anadolija.

Zagonetna smrt zatvorenika samo je jedna od jezivih priča o zatvoru na ostrvu, koje baš zbog toga i privlači turiste. Iz zatvorske ćelije 14-D satima su dopirali krici.

- Pustite me napolje! Napadnut sam! Vidim sjajne crvene oči! - proklinjao je glas.

Ali čuvarima nije padalo na pamet da mu otvore vrata: bilo je to u izolacionom krilu Alkatraza, gde su robijaši sedeli u hladnoći i mraku nedeljama, a ponekad i godinama. Usred noći, krici su najednom zamukli.

Kada su čuvari sledećeg jutra otvorili vrata, našli su mrtvog zatvorenika, sa čudnim tragovima davljenja. Istraga je pokazala da sam nije mogao da se ubije na taj način. Neki su tvrdili da su ga čuvari zadavili, a neki su verovali da unutar zatvorskih zidina luta zli duh.

Tokom bezbrojnih obilazaka zatvora, uvek iznova pojave se ljudi koji su navodno iskusili neobjašnjive promene temperature, čuli misteriozne zvuke ili osetili avetinjski dodir.

Godine 1775. španski istraživač Huan Manuel de Ajala dao je stenoviton ostrvcetu u Zalivu San Francisko ime Isla de Alkatrases (po pelikanima, koji su tu živeli). Nikada, međutim, nije kročio na ostrvo, jer ga je smatrao nepogodnim za život. Sredinom 19. veka ostrvo je dobilo svetionik, a zatim i zatvor, u kome su tokom američkog građanskog rata zatvarani vojnici Konfederacije. Na prelasku u novi vek uslovi su bili toliko katastrofalni da je ustanova zatvorena.

Foto: Youtube/Printscreen/California Through My Lens

 

Kada je vlada početkom 30-tih godina 20. veka objavila rat mafiji, nova zgrada, podignuta 1911, pretvorena je u zatvor za najveće gangstere, među kojima je bio i Al Kapone.

Zatvorenici su govorili da čuju glasove, vide misteriozne obrise i senke. Bili su smešteni u minijaturnim samicama i bilo im je strogo zabranjeno da govore: u zatvoru je vladala zastrašujuća tišina, čuli su se samo zvuci otključavanja i zaključavanja ćelija i zveckanje ključeva i lanaca. Oni koji prekrše kućni red odvođeni su u ozloglašeni blok D, gde su boravili u samicama, bez odeće i toaleta.

Čak i najokoreliji gangsteri gubili su živce u takvim okolnostima. Edvard Vutke je žiletom rezača za olovke presekao vratnu arteriju, a Al Kapone nakon izlaska više nije bio onaj stari. Robijaši su Alkatraz prekrstili u Helkatraz (Hellcatraz).

Da li možda baš njihove napaćene duše lutaju zidinama zatvora? Posetioci su tvrdili da čuju kako neko svira bendžo, a poznato je da je Al Kapone svirao na tom instrumentu u zatvoru i redovno održavao koncerte sa zatvorskim orkestrom za druge zatvorenike.

Neki kažu da su čuli zujanje šivaćih mašina iz obližnje šivare, iako mašina odavno više nema, neki kažu da su osetili kako im se žmarci penju uz leđa, a jedan medijum je u perionici imao osećaj kao da ga je nešto ubolo u potiljak. Možda nije slučajnost što je upravo u toj prostoriji Henri Jang ubio drugog robijaša Rufusa Mekejna?

Zatvor nije u upotrebi već 60 godina. Poslednjih 27 zatvorenika napustili su ostrvo 21. marta 1963, ali Alkatraz i dalje izaziva jezu: u aprilu 2014. jedan britanski par posetio je ostrvo, o čemu je pisao Daily mail. Šila Sileri-Volš zastala je pored vrata jedne ćelije da bi je fotografisala kroz prozorče. Kada je pogledala na displej telefona, iza prozora je spazila obrise ženske figure koja je ličila na duha.

Ostavite komentar