FunBox > Misterije

ATENTAT na KRALJICU ELIZABETU bio je velika MISTERIJA: Evo zašto su ga skrivali od javnosti 40 GODINA

Putovala je sa princom Filipom iz Sidneja u Oranž vozom kada su postali žrtve takozvane 'Lithgow zavere'

Autor: K1info/24sata.hr

09/09/2023 > 09:25

podeli vest:

ATENTAT na KRALJICU ELIZABETU bio je velika MISTERIJA: Evo zašto su ga skrivali od javnosti 40 GODINA
Foto: Shutterstock


Najdugovečniji britanski monarh Elizabeta II preminula je pre tačno godinu dana. Kraljica je umrla mirno u Balmoralu, a vest o njenoj smrti tada su javili iz Bakingemske palate. Pre više od 50 godina pokojna vladarka preživela je i atentat.

Kraljica Elizabeta II imala je zaista neobičan i bogat život, a najveća nerešena misterija za vreme njene vladavine bio je pokušaj atentata u blizini Sidneja pre više od 40 godina.

Kraljica Elizabeta i princ Filip putovali su iz Sidneja u Oranž, u sklopu svoje australijske turneje 1970. godine kada su postale žrtve takozvane 'Lithgow zavere'. Kraljevski par kretao se vozom preko Plavih planina 29. aprila 1970. godine, kada se otprilike na pola puta voz zaustavio. Tada to nisu znali, ali za dlaku su izbegli smrt zahvaljujući sporom kretanju voza.

Bivši detektivski nadzornik Klif Mekhardi rekao je da su potencijalne ubice položile veliko stablo preko šina, u nadi da će iz njih izbaciti lokomotivu. Srećom, mašinovođa je odmah zakočio tada spori voz, pre nego što se zaustavio na pružnom prelazu. Voz je ostao na pruzi i nije pretrpeo značajniju štetu.

Foto: wikipedia.org

 

- Da je voz postigao normalnu brzinu, izleteo bi sa šina i zaleteo se u nasip. Moja istraživanja su pokazala da je stablo bilo namerno postavljeno na šinama - rekao je Mekhardi za Daily Mail 2009. godine.

Zbog tempiranja plana, on sumnja da je ubistveni potez isplaniran uz pomoć insajdera i da su ga možda vodili simpatizeri Australijse irske republikanske vojske.

Dodao je i kako je ceo pokušaj skrivan i od javnosti i od kraljevske porodice skoro 40 godina i to kako bi se australijska vlada spasila od sramote.

Mekhardi je ipak odlučio da otkrije istinu kako bi pomogao u otkrivanju najveće nerešene misterije njegove karijere. Iako razume zašto se pokušaj držao u tajnosti, bivši detektiv je rekao da je zataškavanje pokušaja atentata značilo da policija nikada nije mogla uloviti kriminalce.

- Nikada nismo došli do osumnjičenog, jer ako smo intervjuisali ljude, svima se činilo da govorimo u zagonetkama jer nismo mogli otkriti o čemu su tačno bila naša pitanja - priznao je na kraju.

Ostavite komentar