FunBox > Misterije

Lekar koji je živeo 148 godina - našao eliksir mladosti, ili genijalan marketinški trik?

Na nadgrobnom spomeniku piše da je bio star "148 godina, devet meseci, tri nedelje i četiri dana"

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/07/2023 > 23:02

podeli vest:

Lekar koji je živeo 148 godina - našao eliksir mladosti, ili genijalan marketinški trik?
Foto: Shutterstock


Doktor Vilijam Mid je sahranjen u grofoviji Hartfordšir, a njegova priča deo je popularne legende ovog kraja Engleske. 

Ono što intrigira ljude, stotinama godina unazad, jeste natpis na nadgrobnom spomeniku.

Na napukloj kamenoj ploči stoji da je “napustio ovaj svet 28. oktobra 1652”, kao i da je bio star “148 godina, devet meseci, tri nedelje i četiri dana”.

Čak i u današnje vreme, s napretkom tehnologije i medicine, živeti 148 godina predstavlja naučnu fantastiku, a kamoli u Evropi 1600-ih, kada je životni vek ljudi bio između 30 i 40 godina.

 

 

Prema lokalnoj legendi, doktor Mid je proizveo “eliksir za dug život” koji je prodavao zajedno s drugim medikamentima. Ipak, njegova dugovečnost verovatno ima više veze sa sjajnim marketingom nego revolucionarnom medicinom.

Naime, veruje se da je njegova supruga odgovorna za natpis na nadgrobnoj ploči, čime je želela da poveća prodaju lekova, prenosi Mirror.

Ostalo je zapisano da je polovinom 18. veka ploča obnovljena, jer su slova postala nečitka. Kasnije, kamen je propao, čak je i polomljen, da bi u 19. veku bio restauriran, jer je navodno korišćen kao reklama za “eliksir mladosti”.

Kako bilo, ostaje misterija da li iza svega stoji genijalna ideja supruge pokojnog Mida, i koliko je čovek zapravo živeo.

Ostavite komentar