FunBox > Misterije

Ovuda samo NAJHRABRIJI mogu da PROĐU: Kroz ovaj TUNEL BUKOVIH STABALA putuje SIVA DAMA i skače sa STABLA na STABLO

Avenija bukovih stabala Dark Hedges u Severnoj Irskoj je postala prava atrakcija

Izvor: K1info/b92.net

13/06/2023 > 22:01

podeli vest:

Ovuda samo NAJHRABRIJI mogu da PROĐU: Kroz ovaj TUNEL BUKOVIH STABALA putuje SIVA DAMA i skače sa STABLA na STABLO
Foto: Instagram Printscreen/mariellamureddu


Dark Hedges ili mračne žive ograde su avenija bukovog drveća duž Bregag puta između Armoja i Stranokuma u ​​okrugu Antrim u Severnoj Irskoj.

Drveće formira tunel koji je korišćen u toku snimanja popularne televizijske serije "Igra prestola". To je dovelo do toga da je avenija postala popularna turistička atrakcija.

Kada je porodica Stjuart u 18. veku zasadila drvored od 150 bukvi, kako bi put koji vodi do njihovog imanja Gracehill bio bajkovito raskošan, nije imala na umu da će se s vremenom grane stabala saviti, isprepletati i pretvoriti u tunel koji posetioci nazivaju čarobnim, zlokobnim ili fantastičnim.

Danas je taj prirodni fenomen jedan od najfotografisanijih motiva u Severnoj Irskoj, kao i popularna atrakcija za turiste iz celog sveta. Mističnom igrom svetla, Dark Hedges nadahnjuje fotografe i umetnike, ali i muzičare.

Kako se broj turista povećao, izdat je i nalog za očuvanje drveća 2004. godine, kako bi se omogućilo i održavanje. Od 150 stabala koja su prvobitno zasađena, do 2016. godine ostalo je 90. Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da su stabla u različitim zdravstvenim stanjima i da su u opasnosti od lošeg vremena.

Oluja Gertruda je u januaru 2016. godine uništila dva stabla, a jedno je oštećeno. Drugo drvo se srušilo u oluji Doris u februaru 2017. godine. Jedno drvo se srušilo tokom oluje Hektor u junu 2018. godine, a drugo se srušilo tokom jakih vetrova u januaru 2019. godine.

Još dva stabla su srušena tokom oluje Arven u subotu 27. novembra 2021. godine, što je izazvalo dodatnu zabrinutost u vezi sa očuvanjem preostalog drveća. Kako se broj posetilaca povećao, izražena je zabrinutost zbog saobraćaja koji oštećuje korenje drveća, kao i zbog problema sa grafitima i iscrtavanjem sektaških slogana na drveću.

Zabrana saobraćaja putem između njegovih raskrsnica sa Balinlea Road i Ballikenver Road stupila je na snagu 30. oktobra 2017. godine. Navedena izuzeća od zabrane uključuju vozila za hitne slučajeve i poljoprivredna vozila u posebnim okolnostima. 

Prema lokalnim legendama, Dark Hedges vole i duhovi. Navodno se ovde vrzma duh služavke iz obližnje kuće koja je umrla pod misterioznim okolnostima pre nekoliko vekova.

Pojedinci tvrde da živicu posećuje duh po imenu Siva dama, koji putuje putem i preleće ga od drveta do drveta. Za nju se misli da je ili duh ćerke Džejmsa Stjuarta po imenu Kros Pegi. Takođe, pojedinci misle da je to duh sa napuštenog groblja ispod polja, kome se na Noć veštica pridružuju drugi duhovi.

Kuća porodice Stjuart danas je u privatnom vlasništvu, a deo imanja pretvoren je u popularno golf-igralište sa 18 rupa i hotel The Hedges.

Ostavite komentar