FunBox > Lajk

TIKTOKER napravio EKSPERIMENT, zbog kog se čudi 22 MILIONA LJUDI

Bivši novinar ostavio je laptop u singapurskom kafiću i otišao na ručak, želeći da proveri da li će ga na istom mestu zateći kada se vrati

Autor: K1info/klix.ba

30/10/2022 > 19:18

podeli vest:

TIKTOKER napravio EKSPERIMENT, zbog kog se čudi 22 MILIONA LJUDI
Foto: Printscreen/TikTok


Postoje zemlje na svetu koje su sigurnije od drugih. I dok, počevši od naše, svoju torbu i stvari moramo uvek čvrsto držati uz sebe, negde to nije slučaj. U to je odlučio da se uveri i poznati tiktoker, napravivši zanimljiv eksperiment.

Uptin Saiidi, bivši novinar CNBC-a, jutjuber i influenser na svojim profilima deli zanimljive i edukativne sadržaje o tehnologiji, novcu i stranim kulturama.

Njegove objave prate milioni ljudi, a nedavno je ponovo postao viralan, podelivši zanimljiv eksperiment koji je nastao u jednoj od najsigurnijih zemalja na svetu. Reč je o Singapuru.

Uptin je odlučio da svoj laptop ostavi na stolu kafića u Singapuru i ode na ručak, želeći da proveri da li će ga na istom mestu zateći kada se vrati. Snimak koji traje gotovo jedan minut na TikToku je skupio više od 22 miliona pregleda.

- Ova zemlja (Singapur) ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu. Dakle, danas ću ostaviti svoj laptop u nasumično odabranom Starbaksu na jedan sat, ne govoreći nikome da ga pazi - objasnio je Uptin.

Dalje, on objašnjava kako je Singapur uspeo da "eliminiše" kriminal, spominjući da je jednom dostignut niz od 250 dana tokom kojih nije zabeležena nijedna uobičajena vrsta kriminala.

- To znači da nikome nisu ukrali telefon više od osam meseci u celoj zemlji - rekao je Uptin.

Zaista, na kraju snimka, pošto je Uptin otišao u obližnji trgovački centar na ručak, njegov laptop dočekao ga je na istom mestu.

Ovo je izazvalo brojne pozitivne reakcije kod ljudi, ali neki su se složili kako to ne može da se desi u njihovoj zemlji.

"U Londonu bi bio pokraden i da si ostao pored laptopa", napisao je neko, dok se drugi korisnik nadovezao: "U Južnoj Americi uzeli bi ti i laptop, i kameru, i mikrofon, TikTok profil, pa čak i prezime".

"U Berlinu, laptop bi za 10 minuta bio na eBayu", pisali su korisnici.

Pojedinci su istakli kako je i Švajcarska "zahvalna" po pitanju sigurnosti, dok su neki zbijali i šale, govoreći kako je ovo bio "skup eksperiment".

Bivši novinar CNBC-a otkrio je tri razloga za nisku stopu kriminala u ovoj zemlji. Prva od njih je, ističe, to što je "poštenje veliki deo tamošnje kulture", druga da su "osnovne potrebe u zemlji zadovoljene", tako da ljudi ne osećaju da treba da pribegnu kriminalu, dok je treća, nadzor koji je na zavidnom nivou.

- Svuda su kamere koje štite od kriminala, a posledice krađe su zaista velike - objasnio je Uptin i dodao da u Singapuru provala u kuću i krađa, pored novčane, podrazumeva i zatvorsku kaznu do 10 godina.

U komentarima su se javili i pojedini korisnici za koje se veruje da su iz Singapura, a koji su izjavili da tamo nije toliko sigurno i da je Uptin samo imao sreću.

Ovo nije prvi put da je jutjuber snimio videozapis na ovu temu. Sličan eksperiment izveo je i 2018. ostavivši mobilni, laptop i novčanik u restoranu.

 

 

 

Ostavite komentar