Lifestyle > Mozaik

Da li treba da UBIJAMO PAUKOVE u svom domu i zašto NE?

Najčešće srećemo dve vrste paukova, iz familije Pholcidae i Theridiidae, koji pletu mrežu i čekaju da se plen uhvati

Izvor: K1info/rts.rs

27/10/2022 > 15:13

podeli vest:

Da li treba da UBIJAMO PAUKOVE u svom domu i zašto NE?
Foto: Pexels.com


Ne ubijajte sledećeg pauka na kojeg naiđete u svom domu. Pauci su prirodan i zdrav deo ekosistema naših domova.

Ovi pauci su obično tajnoviti, a skoro svi na koje naiđemo nisu agresivni, a ni opasni. Pored toga, verovatno nam pružaju usluge poput jedenja štetočina - neki čak jedu i druge pripadnike svoje vrste.

U našim kućama najčešće se sreću dve vrste paukâ - iz familije Pholcidae i Theridiidae - koji pletu mrežu i čekaju da se plen uhvati u nju. Podrumski pauci ponekad napuštaju svoje mreže da bi lovili druge pauke na njihovom terenu, tako što se pretvaraju da su plen kako bi uhvatili svoje rođake za večeru.

Foto: Pexels.com

 

Iako su predatori po prirodi, spremni da jedu sve što mogu da uhvate, pauci redovno hvataju dosadne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti - na primer, komarce.

Postoji čak i vrsta pauka skakača koji su česti u afričkim domovima i koji više vole da jedu komarce pune krvi. Dakle, ubijanje pauka ne košta samo života pauka, već nas ostavlja bez važnog zaštitnika.

Pauci ne žele nas da uhvate, i u stvari više vole da izbegavaju ljude - mi smo za njih mnogo opasniji, nego obrnuto. Ujedi pauka su izuzetno retki. Iako postoji nekoliko medicinski važnih vrsta poput crne udovice i pustinjaka, čak su i njihovi ujedi neuobičajeni i retko izazivaju ozbiljne probleme.

Ako zaista ne možete da podnesete tog pauka u svojoj kući, stanu, garaži ili bilo gde, umesto da ga ubijete, pokušajte da ga uhvatite i pustite napolje. Naći će neko drugo mesto i obe strane će biti zadovoljne ishodom.

Ali ako možete da ih tolerišete, znajte da je u redu imati ih u svom domu. U stvari, to je normalno. Takođe, čak i ako ih ne vidimo, oni će i dalje biti tu.

 

 

 

 

Ostavite komentar