Vesti > Svet

I FRANCUSKI KONJAK "U KANDŽAMA" POLITIKE? Čeka se diplomatsko rešenje za OVU ISTRAGU

Industrija konjaka računa na sastanak Sija sa Makronom da bi se donelo rešenje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

04/05/2024 > 13:03

podeli vest:

I FRANCUSKI KONJAK "U KANDŽAMA" POLITIKE? Čeka se diplomatsko rešenje za OVU ISTRAGU
Foto: Shutterstock


Od januara, francuska industrija konjaka je na meti antidampinške istrage u Kini zbog kršenja konkurentnosti.

Industrija konjaka, koja navodi da je "talac" tenzija između EU i Pekinga, računa na sastanak između predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Kine Si Đinpinga u ponedeljak i utorak, da bi antidampinška istraga, koja je usmerena na nju u Kini bila suspendovana, preneo je BFM TV.

Od januara, alkoholna pića, kao i sva žestoka pića destilovana iz grožđa uvezena iz Evropske unije, meta su istrage kineskih vlasti o navodnom kršenju konkurencije. 

Pokrenut nakon žalbe kineskih stručnjaka za alkohol, posmatrači smatraju ovaj postupak merom odmazde na evropsku istragu, koju u velikoj meri podržava Francuska, o subvencijama za električne automobile proizvedene u Kini.

Foto: Pexels.com

 

S obzirom da četvrtinu svojih flaša konjaka isporučuje u Kinu, glavno tržište posle SAD, ovaj sektor koji je izuzetno zavisan od izvoza, sada strahuje od povećanja carina, poput onih koju su nedavno pretrpela australijska vina. 

Očekuje se da će Si u Francuskoj 6. i 7. maja proslaviti 60 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje tokom državne posete.
Industrija konjaka, koja navodi da zapošljava 72.500 radnika u Francuskoj i prihoduje sa 3,35 milijardi evra od izvoza, računa na sastanak Sija sa Makronom da bi došlo do suspenzije antidampinške istrage.
 

Ostavite komentar