FunBox > Lajk

KOLIKO bi čovek mogao da PREŽIVI U SVEMIRU bez zaštitnog odela?

Svemirska odela omogućuju astronautima da izađu iz letelice na određeni period, obezbeđujući vazduh, vodu, pritisak i fizičku zaštitu

Izvor: K1info

05/08/2023 > 22:32

podeli vest:

KOLIKO bi čovek mogao da PREŽIVI U SVEMIRU bez zaštitnog odela?
Foto: Youtube PrintScreen/Science Channel


Mnogi od nas sanjaju da otputuju u svemir. Neki zamišljaju da se nađu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ili čak da posete druge planete. Ali putovanje u svemir donosi čitav niz izazova u neprijateljskom okruženju, tako da je od vitalnog značaja da se stvore uslovi kao što su na Zemlji da bi se moglo preživeti.

Svemirska odela omogućuju astronautima da izađu iz letelice na određeni period, obezbeđujući vazduh, vodu, pritisak i fizičku zaštitu potrebnu da čovek preživi. Ali šta bi se desilo bez jednog od ovih odela?

Naučno-fantastični filmovi i serije, uključujući "2001: A Space Odyssey" i "The Expanse", prikazuju astronautovu patnju - i preživljavanje - tokom kratkog izlaganja bez svemirskog odela, dok su drugi dočarali zastrašujuću smrt.

Ali u stvarnom svetu, koliko dugo bi osoba mogla da preživi ako bi se našla u svemiru? Najkraći odgovor bio bi - ne baš dugo.

- U vrlo kratkom vremenu, za 10 do 15 sekundi, izgubićete svest zbog nedostatka kiseonika - kaže Stefan de Mej, viši službenik za strategiju u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

- To može da izgleda kao vrlo kratko vreme, ali sigurno ne biste želeli da zadržite dah pre nego što se nađete u svemiru - kiseonik počinje da se širi i kida pluća, a to bi momentalno dovelo do embolije koja bi bila fatalna - objašnjava De Mej.

Ronioci se suočavaju sa sličnom opasnošću kada se pritisak smanjuje dok izranjaju iz dubine. Pre nego što se nađete u svemiru, trebali biste da ispraznite pluća što je više moguće. Potpuni nedostatak pritiska takođe uzrokuje druge smrtonosne probleme, iako manje trenutne.

Telesne tečnosti, kao što su pljuvačka i suze, počele bi da ključaju. Ljudsko telo bi se takođe proširilo, ali bi koža bila dovoljno elastična da se nosi sa promenom, rekao je De Mej, dodajući da "užasni filmski prikazi ljudi koji eksplodiraju nisu tačni".

U najboljem slučaju imali biste nekoliko sekundi pre nego što bi se kiseonik u vašem krvotoku potrošio, uzrokujući gubitak svesti. Pošto ne biste mogli da promenite svoju strašnu situaciju, moždana smrt bi usledila za nekoliko minuta, osim ako vas ne spasu i vrate u bezbedno okruženje svemirske letelice.

Osim što obezbeđuju vitalni kiseonik i pritisak, svemirska odela takođe štite astronaute i od drugih opasnosti.

- Postoji problem sa temperaturom, a tu su i pretnje od radijacije i mikrometeorida. Dakle, svemirska odela su dizajnirana da obezbede fizičku zaštitu astronauta u svemiru - kaže De Mej.

Bez obzira da li je astronaut izložen sunčevoj svetlosti ili je u senci, iskusio bi ekstremne temperature, u rasponu od minus 150 do 120 stepeni Celzijusa u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO). Ovi uslovi bi izazvali opekotine ili smrzavanje, iako ne odmah u poslednjem slučaju, pošto se telesna toplota ne odvodi lako u vakuumu.

Svemirska odela štite i od raznih vrsta zračenja. Produženo ili dugotrajno izlaganje elektromagnetnom zračenju sunca moglo bi da izazove zdravstvene probleme, uključujući bolest zračenja i povećan rizik od raka. Ultraljubičasta svetlost takođe bi prouzrokovala opekotine.

Još jednu opasnost predstavljaju mikrometeoridi i svemirski otpad. Oni putuju brzinom od nekoliko desetina kilometara u sekundi i predstavljaju pretnju za satelite, svemirske letelice i astronaute koji sprovode vanvehikularne aktivnosti (EVA) ili svemirske šetnje. Iako su male šanse da astronaut bude pogođen tokom kratkog boravka u svemiru, svemirska odela su napravljena od više slojeva kako bi obezbedila zaštitu od bilo kakvih mikrometeorida ili svemirskih ostataka koji se nalaze u orbiti.

Boravak u svemiru bez odela brzo dovodi do smrti. Za eventualno preživljavanje ovog sumornog scenarija potrebno je da se ima vrlo malo vazduha u plućima i da se osoba vrati u bezbednost svemirske letelice pod pritiskom za nekoliko sekundi.

Ostavite komentar