Lifestyle > Hi-Tech

SVEMIRSKA TRKA ponovo UZIMA ZAMAH: Blue Origin planira da OTVORI LOKACIJE za lansiranje van SAD

Blue Origin je nedavno dobio 3,4 milijarde dolara za razvoj lunarnog lendera za treću Artemis misiju američke svemirske agencije NASA

Izvor: K1info/Klix.ba

05/07/2023 > 11:22

podeli vest:

SVEMIRSKA TRKA ponovo UZIMA ZAMAH: Blue Origin planira  da OTVORI LOKACIJE za lansiranje van SAD
Foto: Instagram/blueorigin


Svemirska trka milijardera se nastavlja, a kompanija Blue Origin, koja je u vlasništvu Džefa Bezosa, najavila je planove za širenje svojih operacija izvan SAD-a, odnosno na Evropu i šire.

Širenje delimično zavisi i od pronalaska lokacije za internacionalno lansirno postrojenje, a kompanija je već "pustila korenje" u Teksasu, Vašingtonu, Alabami i na Floridi. Ipak, nova lokacija još uvek nije odabrana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue Origin (@blueorigin)

Blue Origin i dalje traži nova partnerstva i akvizicije van SAD-a na poljima kao što su proizvodnja i softver.

Prošle godine Blue Origin je kupio njujoršku kompaniju Honeybee Robotics, što se pokazalo dobrim potezom. Reč je o kompaniji fokusiranoj na svemirsku robotiku, koja je bila deo Blue Originovog tima koji je nedavno dobio 3,4 milijarde dolara za razvoj lunarnog lendera za treću Artemis misiju američke svemirske agencije NASA-e.

Najveći Blue Originov rival, SpaceX Ilona Maska, brine se za prvo i drugo Artemis sletanje na mesečevu površinu.

Iako je Blue Origin prvi obavio lansiranje, spuštanje i ponovnu upotrebu rakete, ipak je zaostao za SpaceX-om zbog kašnjenja u izgradnji lansera. Planovi Blue Origina za globalniji uticaj mogli bi da pomognu kompaniji da sustigne SpaceX-ov napredak.

Amazonov Project Kuiper takođe planira da koristi Blue Originovu raketu New Glenn za najmanje 12 lansiranja između 2024. i 2029. godine posle pet godina odlaganja.

Ostavite komentar