Lifestyle > Hi-Tech

Kompanija Lockheed Martin razvija NUKLEARNU svemirsku letelicu za PUTOVANJE na Mars

Nuklearni reaktori će takođe verovatno igrati ključnu ulogu u napajanju budućih staništa na Marsu

Izvor: K1info/Klix.ba

28/07/2023 > 21:14

podeli vest:

Kompanija Lockheed Martin razvija NUKLEARNU svemirsku letelicu za PUTOVANJE na Mars
Foto: Youtube PrintScreen/Lockheed Martin


Američka svemirska agencija NASA i DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), odabrale su kompaniju Lockheed Martin za razvoj svemirske letelice sa nuklearnim termalnim raketnim motorom.

Inicijativa najavljena januaru, u kojoj će BWX Technologies osigurati reaktor i gorivo, nazvana je Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations ili kraće DRACO. Plan agencija je da pokažu tehnologiju najkasnije do 2027. godine, a krajnji cilj su buduće misije na Mars.

Nuklearni termalni pogon (NTP) ima nekoliko prednosti u odnosu na hemijski raketni pogon. Prvo, efikasniji je od dva do pet puta i omogućava letelicama da lete brže i dalje uz veću agilnost. Osim toga, njegove smanjene potrebe za pogonskim gorivom ostavljaju više prostora na svemirskoj letelici za skladištenje naučne opreme i drugih osnovnih stvari. Takođe, pruža više opcija za scenarije prekida, jer nuklearni motori olakšavaju promenu putanje letelice za povratno putovanje ranije od očekivanog. Ovi faktori zajedno čine NTP idealnom metodom za putovanje na Mars.

- Ovi moćniji i efikasniji nuklearni termalni pogonski sistemi mogu da osiguraju kraće vreme tranzita između odredišta. Smanjenje tog vremena je ključno za ljudske misije na Mars kako bi se ograničila izloženost posade radijaciji - rekao je Kirk Širman, potpredsednik Kampanja za istraživanje Meseca u Lockheed Martinu.

NTP sistem koristiće nuklearni reaktor za brzo zagrevanje vodonika na ekstremno visoke temperature, a taj gas se usmerava kroz mlaznicu motora, stvarajući potisak za letelicu.

"Ovaj nuklearni termalni pogonski sistem dizajniran je da bude ekstremno siguran i pouzdan, a koristi se HALEU (High Assay Low Enriched Uranium) gorivo za brzo zagrevanje super hladnog gasa poput tečnog vodonika. Kako se gas zagreva, brzo se širi i stvara potisak za kretanje letelice efikasnije u odnosu na tipične motore sa hemijskim sagorevanjem", saopšteno je iz BWX-a.

Kako bi se ublažila zabrinutost zbog curenja radioaktivnih čestica u Zemljinu atmosferu, NASA i DARPA planiraju da ne uključe reaktor sve dok letelica ne stigne u "nuklearno sigurnu orbitu", gde bi se eventualne tragedije dogodile izvan zone koja bi mogla da utiče na našu planetu. Agencije imaju za cilj da demonstriraju nuklearnu svemirsku letelicu do 2027. godine i da je lansiraju pomoću konvencionalne rakete sve dok ne stigne na odgovarajuću lokaciju iznad niske Zemljine orbite.

Foto: Youtube PrintScreen/Lockheed Martin

 

Nuklearni reaktori će takođe verovatno igrati ključnu ulogu u napajanju budućih staništa na Marsu, a NASA je testirala male i prenosive verzije tehnologije još 2018. godine.

Pre nego NTP prvim ljudima omogući putovanje na Mars, mogao bi se koristiti na mnogo kraćim letovima. Letelice s ovim pogonom mogle bi da učine transport materijala na Mesec još efikasnijim.

Ostavite komentar