Lifestyle > Hi-Tech

NOVA STUDIJA otkriva da je svemir DVOSTRUKO STARIJI nego što se mislilo

Po novoosmišljenom modelu svemir je star 26,7 milijardi godina, a ne 13,7 kako je ranije procenjeno, kaže profesor Radžendra Gupta

Izvor: K1info/Klix.ba

17/07/2023 > 18:27

podeli vest:

NOVA STUDIJA otkriva da je svemir DVOSTRUKO STARIJI nego što se mislilo
Foto: Youtube PrintScreen/NASASpaceNews


Astrofizičar i profesor na Univerzitetu u Otavi, Radžendra Gupta, vodio je studiju u kojoj se zaključuje da je svemir navodno star 26,7 milijardi godina. Ovaj novi zaključak udvostručuje procenjenu starost svemira.

Studija, objavljena prošle nedelje u naučnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, navodi da je svemir dvostruko stariji od onoga što se trenutno procenjuje.

- Naš novoosmišljeni model produžava vreme formiranja galaksije za nekoliko milijardi godina, čineći svemir starim 26,7 milijardi godina, a ne 13,7 kako je ranije procenjeno - rekao je prof. Radžendra Gupta, glavni istraživač studije.

Prethodna procena napravljena je pre dve godine koristeći Lambda-CDM, model podudarnosti, koji se u kosmologiji koristi za označavanje najčešće korišćenog kosmološkog modela.

Astrofizičari su pokušali da izračunaju koliko dugo svemir postoji mereći vreme proteklo od Velikog praska i procenjujući najstarije zvezde na visokim crvenim pomacima svetlosti koja dolazi iz drugih galaksija. Ono što zbunjuje istraživače su drevne zvezde koje su navodno starije od procenjene starosti svemira, kao i otkriće ranih galaksija koje postoje 300 miliona godina posle Velikog praska. Ova otkrića omogućio je svemirski teleskop Džejms Veb.

U samoj studiji istraživači su razvili hibridne modele koji uključuju koncept umorne svetlosti u svemiru koji se širi, teoriju koju je razvio švajcarski astronom Fric Cviki (1898-1974). Teorija predlaže da su crveni pomaci svetlosti koja dolazi iz drugih galaksija posledica gubitka energije fotona na kosmičkim udaljenostima.

Gupta je otkrio da je crveni pomak hibridni fenomen. Cviki je takođe uveo koncept spregnutih konstanti, koje upravljaju interakcijom između čestica i njihovom evolucijom u obliku ranih galaksija koje je teleskop posmatrao na velikim crvenim pomacima i koji se mogu produžiti na nekoliko milijardi godina, za razliku od nekoliko stotina miliona.

Ostavite komentar