Lifestyle > Hi-Tech

NAUČNICI mnogo OKOLIŠAJU: Da li su PRONAĐENI dokazi ORGANSKIH jedinjena POKAZATELJ nekadašnjeg ŽIVOTA NA MARSU?

Atomi ugljenika i vodonika u organskim molekulima koji su uočeni u krateru Jezero mogu se razviti i nebiološkim putem

Izvor: K1info/Klix.ba

13/07/2023 > 19:17

podeli vest:

NAUČNICI mnogo OKOLIŠAJU: Da li su PRONAĐENI dokazi ORGANSKIH jedinjena POKAZATELJ nekadašnjeg ŽIVOTA NA MARSU?
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Rover Perseverance, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, pronašao je dokaze organskih jedinjenja na Crvenoj planeti.

Dokazi su pronađeni u krateru Jezero, ali ne treba brzati sa zaključcima jer čak ni ovo ne garantuje da je na Marsu nekada postojao život. Ova jedinjenja su mogla da se razviju i na nebiološke načine. Međutim, rezultati ukazuju na iznenađujuće složene organske uslove za "ključne gradivne blokove života".

Rover Perseverance istražuje krater Jezero od februara 2021. godine. Istraživači veruju da je u krateru nekada bilo jezero, kao i delta reke koja se ulivala u njega. To je jedan od najverovatnijih regiona koji bi mogao da krije ostatke znakova života na Marsu.

Organski molekuli poput onih koji su uočeni u krateru Jezero sadrže atome ugljenika, a često i vodonika. To su ključne komponente života kakav poznajemo na Zemlji, ali se mogu razviti i nebiološkim putem.

- One su uzbudljiv trag za astrobiolologe, jer se o njima često razmišlja kao o gradivnim blokovima života. Važno je znati da ih mogu stvoriti i procesi koji nisu povezani sa životom kakav poznajemo, tako da organski molekuli nisu dokaz života sami po sebi bez dodatnih dokaza koji se ne mogu objasniti nebiološkim, odnosno abiotičkim procesima - kazao je za Newsweek koautor istraživanja Džozef Razel Holis iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Rover je posmatrao jedinjenja koristeći instrument Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC), koji mapira organske molekule i minerale na površini stene. Važno je to što je pronašao organske materijale na svih deset "meta" koje je uočio na dnu kratera.

- Naši rezultati podržavaju zapažanja prethodnih robotskih misija na Marsu, koje ukazuju da je Crvena planeta nekada bila bogata organskim materijalom, jedinjenjima prvenstveno sačinjenim od ugljenika i vodonika, kao i da se deo tog organskog materijala još uvek može otkriti milijardama godina kasnije. Svako otkriće i opažanje nam daje nešto više informacija koje nas približavaju razumevanju istorije Marsa i da li je ova planeta mogla podržavati život u prošlosti - kazao je Razel Holis za Gizmodo.

Sada kada su istraživači posmatrali molekule, trebaće da se podrobnije pogledaju u laboratorijima kako bi izvukli dodatne zaključke o njihovom poreklu.

"Ako se ovi uzorci transportuju u zemaljske laboratorije, u proučavanju se može koristiti raznovrsniji set alata, uključujući i veću prostornu rezoluciju sa mnogo većom specifičnošću i osetljivošću", poručili su autori istraživanja.

Međutim, moraće da se čeka Mars Sample Return (MSR) misija, koja neće biti lansirana sa Zemlje najmanje do kraja 2020-tih. Ipak, čekanje bi trebalo da se isplati.

- Do sada su jedine marsovske stene koje smo mogli proučavati na Zemlji bili meteoriti. Pristup netaknutim stenama sa Marsa, pažljivo skladišćenih i zaštićenih od kontaminacije, biće od neprocenjive vrednosti za planetarnu nauku - istakao je Razel Holis za Newsweek.

Ostavite komentar