FunBox > Lajk

Naposletku mu - DOŠLA GLAVE: Kralj Luj XVI predložio je MODIFIKACIJU GILJOTINE kako bi bila EFIKASNIJA

Mada mnogi misle da je Žozef Giljoten čovek koji je napravio giljotinu, on je samo izdejstvovao da zakon o giljotini bude prihvaćen

Izvor: K1info

29/06/2023 > 10:14

podeli vest:

Naposletku mu - DOŠLA GLAVE: Kralj Luj XVI predložio je MODIFIKACIJU GILJOTINE kako bi bila EFIKASNIJA
Foto: Isidore Stanislas Helman, Public domain, via Wikimedia Commons


Kralj Luj XVI bio je oštrouman vladar i često je pronalazačima predlagao modifikacije koje bi poboljšale njihov dizajn.

Jedan od predmeta koje je pomogao da se usavrše bila je giljotina - suveren je sugerisao da bi sečivo trebalo da bude dijagonalno, kako bi se obezbedio čist rez u prvom pokušaju.

Foto: Antoine-François Callet, Public domain, via Wikimedia Commons

Portret kralja Luja XVI

Ovo se pokazalo efikasnim i ovu spravu danas poznajemo u tom obliku.

Kraljev lekar dizajnirao giljotinu

Godine 1792. Žozef Ignjac Giljoten, francuski doktor, koji je bio poslanik u Francuskoj narodnoj skupštini, predložio giljotinu kao sredstvo humanijeg izvršenja smrtne kazne. Pored ovog predloga o giljotini, Žozef Giljoten podneo je i predlog o zabrani javnog izvršenja kazne. Predlog je prošao, ali samo onaj o giljotini.

Žozef Giljoten nije imao na umu dizajn, zbog čega je ubrzo formiran komitet pod Antoanom Lujem, kraljevim lekarom. Upravo je on zaslužan za dizajn prototipa giljotine i angažovanje nemačkog proizvođača čembala po imenu Tobijas Šmit da je napravi.

Prema glavnom kraljevskom dželatu  Šarlu-Anriju Sansonu, kralj Luj lično je preporučio da sečivo bude pod uglom od 45 stepeni, a ne u obliku polumeseca kao kod sekira za izvršenje smrtnih kazni. Takvo, ugaono sečivo pokazalo se daleko efikasnijim.

Eksperimenti i isprobavanja su vršeni oko tri nedelje. U početku su rađeni na životinjama, a kasnije su u tu svrhu poslužila tela mrtvaca krupnije građe, čije je posthumno obezglavljivanje proteklo bez većih problema.

Mada mnogi misle da je Žozef Giljoten čovek koji je napravio giljotinu, on je samo izdejstvovao da zakon o giljotini bude prihvaćen u skupštini, a nije učestvovao u njenoj izradi i osmišljavanju.

Igrom sudbine, kralj Luj XVI pogubljen je na giljotini 21. januara 1793. godine.

Ostavite komentar