FunBox > Misterije

Kraljica Viktorija sahranjena je sa DVE BURME: Ko je bio čovek čiji prsten je u TAJNOSTI NOSILA na levoj ruci?

Viktorijin odnos sa konjušarom i slugom Džonom Braunom bio je izuzetno kontroverzan, posebno za britansku kraljevsku porodicu

Izvor: K1info

02/06/2023 > 15:55

podeli vest:

Kraljica Viktorija sahranjena je sa DVE BURME: Ko je bio čovek čiji prsten je u TAJNOSTI NOSILA na levoj ruci?
Foto: George Washington Wilson, Public domain, via Wikimedia Commons


Uprkos činjenici da je bila sićušna, kraljica Viktorija svakako spada u red najvećih vladara 19. veka.

Ona je bila žena svog vremena, upuštajući se u prenaglašenu sentimentalnost i kulturu smrti koja je bila toliko rasprostranjena tokom doba koje nosi njeno ime. Pre nego što je umrla u 81. godini, ostavila je tajna, detaljna uputstva o tome šta da rade sa njenim telom i koje predmete da stave u kovčeg.

Foto: Alexander Bassano, Public domain, via Wikimedia Commons

Kraljica Viktorija

Dok su članovi njene porodice znali da je tražila da bude sahranjena sa venačnim prstenom, samo su kraljičin sekretar i lekar znali da je njena želja bila da bude sahranjena sa još jednom burmom, ali na prstu leve ruke.

Taj prsten joj je poklonio čovek koji nije bio njen muž, čovek kojeg je dobro poznavala tokom 40 godina koliko je živela posle Albertove smrti.

Viktorijin odnos sa konjušarom i slugom Džonom Braunom bio je izuzetno kontroverzan, posebno za britansku kraljevsku porodicu. Ona je naložila da joj ga dovedu tokom prvih godina svog udovstva, pošto se sećala da je princ Albert veoma lepo govorio o Braunu koji je bio sluga u Balmoralu.

Kraljica i Braun postali su bliski prijatelji. On je bio jedina osoba u Viktorijinom okruženju koja je mogla da je kritikuje i razgovara sa njom u familijarnom tonu. Više od jednog veka istoričari i tragači za zanimljivostima unutar kraljevske porodice bili su zbunjeni odnosom između monarha i sluge. Poslednjih godina, istoričari su zauzeli realističniji, ljudski pristup.

Foto: Hills & Saunders, Public domain, via Wikimedia Commons

Džon Braun

Autor Toni Renel bio je istoričar koji je konačno izneo na svetlost dana priču o drugom venačnom prstenu, a nedavno, istoričar A.N. Vilson ubedljivo je tvrdio da Viktorija i Braun jesu bili u romantičnoj vezi, ali isključivo platonske prirode.

Prema Vilsonu, "spavali su u istom krevetu, ali samo zagrljeni jedno uz drugo". Vilson takođe ukazuje na priznanje jednog škotskog sveštenika na samrtnoj postelji koji je tvrdio da je tajno venčao par. Bez obzira na njihovu vezu ili bračni status, kraljičina deca prezirala su Brauna i bila su ljuta na svoju majku dugo nakon njegove smrti 1883. godine (kraljica Viktorija preminula je 1901.).

Viktorijin sin i naslednik kralj Edvard VII bio je toliko ljut da je, kada je njegova majka sahranjena, uklonio ili uništio svaki spomen na Džona Brauna na svim kraljevskim imanjima.

Ono što novi kralj nije znao je da je njegova majka počivala u miru držeći omiljenu fotografiju i pramen kose voljenog Džona Brauna - i noseći burmu Braunove majke na prstu.

 

Ostavite komentar