Zdravlje

OVE NAMIRNICE SU ZDRAVIJE OD MESA Jeftine i pristupačne, a prodaju se na svakom ćošku

Laneno seme je izvanredan izvor biljnih proteina, omega-3 masnih kiselina i lignana

Izvor: K1info

22/08/2025 > 21:41

podeli vest:

OVE NAMIRNICE SU ZDRAVIJE OD MESA Jeftine i pristupačne, a prodaju se na svakom ćošku
Foto: Shutterstock


Istraživanja pokazuju da prevelika količina crvenog mesa može dovesti do povećane upale, ubrzanog starenja i većeg rizika od hroničnih bolesti. Jedan od glavnih krivaca za to je molekul šećera pod nazivom Neu5Gc, koji se prirodno nalazi u crvenom mesu. Ljudski organizam ga prepoznaje kao strano telo, što pokreće imuni odgovor i dovodi do dugotrajne upale.

Naravno, pre bilo kakvih drastičnih promena u ishrani, treba da se posavetujete sa svojim lekarom. Ipak, za mnoge ljude, biljni proteini mogu biti snažna i zdrava alternativa, bogata vlaknima, zdravim mastima i antiinflamatornim polifenolima.

Brojna istraživanja potvrđuju da izvori proteina koji nisu mesnog porekla mogu biti bolji za zdravlje, dugovečnost i moždane funkcije.

Ovo su namirnice bogate proteinima koje doktori često preporučuju.

Sočivo - jeftino i hraniljivo

Sočivo je prvi izbor kada su mahunarke u pitanju. Spada u najbogatije izvore proteina među mahunarkama, a ima manje kalorija od većine drugih. Pored toga, bogato je rezistentnim skrobom i prebiotičkim vlaknima, koji hrane dobre bakterije u crevima.

Savet: Potopite ili kuvajte sočivo pod pritiskom kako biste smanjili sadržaj lekina, koji mogu usporiti apsorpciju hranljivih materija. Možete ga dodavati supama, varivima ili koristiti za pripremu domaćih povrtnih burgera, piše Kurir.

Spirulina

Ova plavo-zelena alga spada u namirnice sa najvećim procentom proteina na svetu (po težini, skoro 70 odsto proteina). Sadrži gvožđe, vitamine B grupe i moćni antioksidans fikocijanin, koji podržava rad mozga i imunitet.

Laneno seme 

Laneno seme je izvanredan izvor biljnih proteina, omega-3 masnih kiselina i lignana, koji imaju blagotvorno dejstvo na hormonsku ravnotežu. Međutim, kada je celo, organizam ne može da iskoristi sve njegove hranljive materije, zbog čega ga je najbolje koristiti mleveno.

Savet: Čuvajte celo organsko laneno seme u frižideru i meljite ga po potrebi, da bi ostalo sveže (kao što mlevenje kafe neposredno pre pripreme daje najbolji ukus). Dodajte ga u smutije, salate ili pripremite brz i zdrav doručak poput mafina iz šolje sa cimetom i lanom.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar