Vesti > Svet

Rusiju napustilo 100.000 IT stručnjaka - moguće da im VLADA ZABRANI rad za RUSKE kompanije

Mladi koji mogu da rade on line ipak napuštaju Rusiju i ne veruju obećanjima da neće biti mobilisani

Autor: K1info/Index.hr

20/12/2022 > 20:33

podeli vest:

Rusiju napustilo 100.000 IT stručnjaka - moguće da im VLADA ZABRANI rad za RUSKE kompanije
Foto: Pexels.com


Oko 100.000 ruskih IT stručnjaka napustilo je domovinu od početka godine, što je približno desetina svih tih stručnjaka u Rusiji.

To je rekao ruski ministar digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija Maksut Šadaev, prenosi Indeks.hr

- Analiziramo li dva talasa odlaska informatičara, do 10 odsto zaposlenih u informatičkim kompanijama napustilo je državu i nije se vratilo. Mnogi su se vratili, ali oko 100 hiljada informatičara je izvan zemlje - rekao je Šadaev.

 

Rekao je da je 80 odsto tih ljudi i dalje zaposleno u ruskim kompanijama i da je protiv toga da im se zabrani rad na njihovim trenutnim lokacijama u inostranstvu.

Prvi talas iseljavanja dogodio se ubrzo pošto je ruski predsednik Vladimir Putin u febrauaru objavio pokretanje specijalne vojne operacije, dok je drugi usledio nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju rezervista.

Foto: Tanjug/AP

 

Evropska unija većini Rusa koji su bežali od mobilizacije nije dopustila ulazak na svoju teritoriju pa su mnogi potražili utočišta u Srbiji, Turskoj, ili bivšim sovjetskim republikama.

Vlada i parlament raspravljaju o zakonu koji bi zabranio onima koji su se iselili nastavak rada za ruske kompanije. Veruju da će to sprečiti one s prigovorom savesti da ostanu u inostranstvu.

 

Rasprave se trenutno vrte oko toga koji bi sektori trebali da budu izuzeti iz zabrane.

Nedostatak ruskih IT stručnjaka nedavno je doveo do toga da su oni zvanično oslobođeni regrutacije za služenje vojnog roka. Međutim, mnogi Rusi ne veruju obećanjima Kremlja i radije se drže podalje od svoje domovine, piše hrvatski portal.

 

 

 

Ostavite komentar