Vesti > Svet

Posle EKSPLOZIJE gasovoda u Rusiji, u Evropi SKOČILA CENA GASA

Na gasovodu koji ide iz Rusije kroz Ukrajinu, dogodila se ekspozija pri kojoj su tri osobe izgubile život

Izvor: K1info/Tanjug

20/12/2022 > 16:15

podeli vest:

Posle EKSPLOZIJE gasovoda u Rusiji, u Evropi SKOČILA CENA GASA
Foto: Pixabay.com


Eksplozija je potresla gasovod Urengoj-Pomari-Užgorod, koji ide iz Rusije kroz Ukrajinu, izvestila je ruska medijska grupa RBC pozivajući se na lokalne zvaničnike. Regionalno ministarstvo za vanredne situacije u Ruskoj Čuvaškoj Republici, gde se dogodila nesreća, u blizini grada Kazanja na Volgi, saopštilo je da je primilo poziv o požaru na gasovodu, ne navodeći ime gasovoda.

U nesreći su stradale tri osobe. Protok gasa kroz deonicu oštećenog gasovoda, kojim se transportuje gas od ruskog Arktika preko Ukrajine u Evropu, obustavljen je u 13:50 časova po lokalnom vremenu (10:50 GMT), naveli su tamošnji zvaničnici u poruci na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Oleg Nikolajev, guverner Republike Čuvašja, izjavio je za državnu televiziju da su u ovoj nesreći poginule tri osobe koje su obavljale radove na servisiranju cevovoda, dok je još jedan radnik, vozač, „u stanju šoka“. On je dodao da se ne zna kada bi snabdevanje gasom putem tog gasovoda moglo da se nastavi i da vlasti pokušavaju to da reše.

Čuvaško regionalno ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je do eksplozije na cevovodu došlo tokom planiranih radova na održavanju u blizini sela Kalinino, oko 150 km zapadno od grada Kazanja na Volgi. Požar koji je izbio nakon eksplozije je, prema saopštenju ministarstva, ugašen.

Ovaj gasovod, izgrađen 1980-ih, ulazi u Ukrajinu preko merne stanice Sudža, koja je trenutno glavna ruta za isporuke ruskog gasa do Evrope. U sedištu ruskog državnog proizvođača gasa, Gasproma, i njegovog lokalni ogranka nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarom, napominje Rojters.

Gasprom je ranije danas objavio da očekuje da će u nardenih 24 sata pumpati 43 miliona kubnih metara gasa u Evropu kroz Ukrajinu preko stanice Sudža, što je u skladu s količinama prethodnih dana.

Cena gasa u Evropi skočila je na skoro 1.260 dolara za 1.000 kubnih metara posle vesti o eksploziji na gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod u Ruskoj republici Čuvašji, prema podacima sa londonske ICE berze.

Na terminskom trgovanju za mesec unapred na holandskom TTF čvorištu, gas za isporuku u januaru je ugovaran po ceni od 1.258 dolara za 1.000 kubika ili za 114,325 evra po MWh, po trenutnom kursu dolar/evro.

Gasovod Urengoj-Pomari-Užgorod izgrađen je 1983. godine za snabdevanje prirodnim gasom zemalja srednje i zapadne Evrope. Ovaj cevovod prelazi rusko-ukrajinsku granicu u oblasti gasne merne stanice Sudža u Kurskoj oblasti.

 

 

 

Ostavite komentar