Vesti > Svet

Stigao RUSKI ODGOVOR na sankcije: Evropa će odsad živeti BEZ NAŠE NAFTE

Novo ograničenje cene ruske nafte su dogovorile članice Evropske unije, a potvrdile članice G7 i Australija

Izvor: K1info

05/12/2022 > 09:33

podeli vest:

Stigao RUSKI ODGOVOR na sankcije: Evropa će odsad živeti BEZ NAŠE NAFTE
Foto: Tanjug/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Phot/unsplash


Rusija je odbacila uvođenje zapadnog ograničenja cena na izvoznu cenu svoje nafte, poručivši da će "Evropa sad živeti bez ruske nafte". Da podsetimo, grupa G7, koja okuplja najmoćnije ekonomije sveta, zajedno s Australijom i Evropskom unijom dogovorila o uvođenju ograničenja cene od 60 američkih dolara po barelu ruske nafte. 

Radi se o potezu zapadnih zemalja koje žele da spreče eksploziju cena, ali i uskrate ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sredstva koja su mu potreba za finansiranje rata u Ukrajini. Ograničenje cena juče je komentarisao i Putinov portparol Dmitri Peskov kazavši kako ga Moskva "neće prihvatiti", javlja ruska agencija RIA.

- Već smo dali do znanja da nećemo prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena - rekao je on.

Peskov je rekao da će Rusija sprovesti "brzu analizu" dogovora o ograničenju cena, a potom odgovoriti. Ali, prva poruka je uoči službenog odgovora Moskve došla od Mihajla Uljanova, stalnog predstavnika Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču, koji je poručio da će evropske zemlje koje podržavaju ograničenje cena zažaliti zbog svoje odluke.

"Od ove godine Evropa će živeti bez ruske nafte", objavio je Uljanov na Twitteru pa dodao: "Moskva je već dala do znanja da neće prodavati naftu državama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena. Samo čekajte, uskoro će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje".

 

 

Novo ograničenje cene ruske nafte koje su dogovorile članice Evropske unije, a potvrdile članice G7 i Australija, "odmah će preseći Putinov glavni izvor prihoda", kaže SAD. Američka ministarka finansija Džener Jelen rekla je da je ograničenje, koje su zapadni saveznici službeno odobrili u subotu, došlo posle meseci napornog rada.

Ograničenje sprečava zemlje da plaćaju više do 60 dolara po barelu za pomorski izvoz ruske sirove nafte. Trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon tog datuma. 

- Zemlje s niskim i srednjim dohotkom na koje su uveliko uticale visoke cene energije i hrane posebno će imati koristi od ovog ograničenja - rekla je Jelen. 

 

 

 

Ostavite komentar