Vesti > Svet

PROJEKTILI pogodili selo u Poljskoj - oglasile se članice NATO, Zelenski i SAD

Prve nezvanične informacije sugerišu da se radi o dve zalutale rakete koje su pogodile sušare za žito, a poginule su dve osobe

Izvor: K1info/euronews.rs

15/11/2022 > 20:10 >> 21:45

podeli vest:

PROJEKTILI pogodili selo u Poljskoj - oglasile se članice NATO, Zelenski i SAD
Foto: printscreen/Twitter/Amichai Stein


U poljskom selu Pševodovu, nedaleko od granice sa Ukrajinom u popodnevnim časovima došlo je do eksplozije u kojoj su poginule dve osobe. Ovu informaciju potvrdila je lokalna policija, a sumnja se da su eksploziju izazvala dva zalutala ruska projektila, prenosi portal "Dorzeczy".

Kako javlja reporter poljskoj Radija Zet, prve nezvanične informacije sugerišu da se radi o dve zalutale rakete koje su pogodile sušare za žito.

- Dve osobe su poginule. Policija, tužilaštvo i vojska su na licu mesta. Nezvanično: vojni avioni su podignuti sa aerodroma kod Tomašova Lubelskog - naveo je reporter Marijuš Girševski na Tviteru.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i predsednik Andžej Duda odmah su sazvali sednicu Kancelarije za nacionalnu bezbednost. Osim toga, portal "Visegrad24" prenosi da je poljsko vazduhoplovstvo mobilisalo borbene avione. Poljska je, podsetimo, članica NATO.

 

Oglasio se i Zelenski

Zelenski je nazvao izveštaje o gađanju ruskih projektila Poljsku, članicu NATO-a, "veoma značajnom eskalacijom", dodajući da je potrebna akcija, preneo je Rojters.

 

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima "braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse".

Premijer Viktor Orban, nagovestio je da Mađarska saziva Savet odbrane.

 

 

- Najnovije vesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom - potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Posle pada projektila na teritoriju Poljske oglasio se i Letonski ministar odbrane Artis Pabriks na Tviteru.

- Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin - napisao je letonski ministar.

Pentagon prati izveštaje

Predstavnik američkog ministarstva odbrane general Pat Rajder izjavio je danas da su SAD "primile k znanju" medijske izveštaje u kojima se navodi da su ''dve ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske teritorije'', nadomak granice sa Ukrajinom, ukazavši da trenutno nema informacija koje bi potvrdile te izveštaje.

Predstavnik Pentagona je naglasio da će SAD "braniti svaki pedalj teritorije NATO" i dodao da SAD čekaju više informacija.

- Kada je reč o zaštiti od vojne sile, mi uvek veoma ozbiljno shvatamo bezbednost naših vojnika, bez obzira gde se nalaze - rekao je Rajder, prenosi Si-En-En.

Očekuje se da će američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarati sa svojim poljskim kolegom kasnije večeras, preneo je Si-En-En, pozivajući se na neimenovani američki diplomatski izvor.

 

 

 

 

Ostavite komentar