Vesti > Svet

"PASJA SMRT ZA PSA" - šef PUTINOVIH PLAĆENIKA "opravdao" UBISTVO DEZERTERA koji je pobegao u Ukrajinu

Putinov saradnik Jevgenij Prigožin rekao je da je ubistvo 55-godišnjeg Jevgenija Nužina maljem

Izvor: K1info/b92.net

15/11/2022 > 12:58

podeli vest:

"PASJA SMRT ZA PSA" - šef PUTINOVIH PLAĆENIKA "opravdao" UBISTVO DEZERTERA koji je pobegao u Ukrajinu
Foto: Tanjug/AP


Šef privatne ruske paravojne grupe Vagner opravdavao je brutalni snimak na kome se navodno vidi smrt plaćenika koji je prebegao u Ukrajinu.

Putinov saradnik Jevgenij Prigožin rekao je da je ubistvo 55-godišnjeg Jevgenija Nužina maljem, "pasja smrt za psa".

Nužin, koji je osuđeni ubica, u septembru je saopštio da je promenio stranu i prebegao kod Ukrajinaca. Ukrajina ga je držala kao ratnog zarobljenika, ali nije jasno kako je završio na najnovijem snimku.

U septembru, pošto ga je zarobila ukrajinska vojska, izneo je detalje o predaji u intervjuu. Tada je rekao kako ga je Prigožin lično regrutovao, ali da je ušao u sukob u Ukrajini sa namerom da se preda.

Snimak brutalnog ubistva objavljen je tokom vikenda na Telegram kanalu plaćeničke grupe Vagner Siva zona.

Foto: Youtube PrintScreen

Jevgenij Nužin

Nužin na početku opisuje kako je otišao na front kao pripadnik Vagnera, pošto je regrutovan u avgustu i dodao je da nameravao da promeni stranu i "bori se protiv Rusa".

Posle zarobljavanja, on kaže da je 11. novembra na ulici u Kijevu udaren po glavi. Međutim, nije jasno zašto i kako je mogao slobodno da šeta Kijevom. Izgubio je svest i probudio se u podrumu gde je snimljen video. Kada je sve ispričao, nepoznati čovek je udario maljem Nužina koji je pao na pod gde su ga prebili do smrti.

- Nužin je izdao narod, izdao je drugove - napisao je Prigožin u saopštenju.

Šef Vagnera je sarkastično opisao snimak kao "odličan autorski rad koji se gleda u jednom dahu".

- Mislim da se film zove 'Pasja smrt za psa' - dodao je. Prigožin je nekadašnji ugostitelj i blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Osnovao je Vagner grupu, kompaniju za regrutovanje plaćenika, 2014. godine, ali je tu činjenicu javno priznao tek u septembru.

Grupa se prvi put pojavila u istočnoj Ukrajini 2014, na početku sukoba u Donbasu, a od tada je učestvovala u borbama u Siriji i nekoliko afričkih zemalja. Od početka invazije u februaru, Ukrajina je optužila više ih članova za ratne zločine.

U septembru je Prigožin viđen kako regrutuje osuđenike za Vagnera u ruskom zatvoru. A inače, grupa je optuživana za ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

 

Ostavite komentar