Vesti > Svet

SKANDAL u Britaniji: Boris Džonson KRIO da su RUSI HAKOVALI telefon Liz Tras

Opozicione stranke zahtevale su nezavisnu istragu curenja informacija koje su dospele u medije

Izvor: K1info/Tanjug

30/10/2022 > 13:13

podeli vest:

SKANDAL u Britaniji: Boris Džonson KRIO da su RUSI HAKOVALI telefon Liz Tras
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein


Vlada Velike Britanije saopštila je danas da njeni zvaničnici imaju snažnu zaštitu od sajber napada, nakon što su listovi objavili da je telefon bivše premijerke Liz Tras hakovan, dok je ona bila ministarka spoljnih poslova.

"Dejli mejl" izvestio je danas da je hakovanje otkriveno kada se Tras kandidovala letos za lidera Konzervativne partije i premijera, preneo je AP.

Kako se navodi u izveštaju, kršenje bezbednosti držao je u tajnosti tadašnji premijer Boris Džonson i sekretar kabineta.

List, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su ruski špijuni osumnjičeni za hakovanje telefona.

Navodi se da su hakeri dobili pristup osetljivim informacijama, uključujući razgovore o ukrajinskom ratu sa stranim zvaničnicima, kao i privatne razgovore između bivše šefice diplomatije i političkog saveznika, bivšeg šefa trezora Kvasija Kvartenga.

Portparol britanske vlade odbio je da komentariše način na koji funkcioniše bezbednosni sistem, ali je rekao da postoje "snažni sistemi za zaštitu od sajber pretnji", uključujući redovne bezbednosne brifinge za ministre.

Foto: Tanjug/AP

 

Opozicione stranke zahtevale su nezavisnu istragu hakovanja i curenja informacija koje su dospele u novine.

- Da li je Rusija hakovala telefon Liz Tras, da li je došlo do cenzure vesti i ako jeste, zašto? - upitala je portparolka spoljnih poslova Liberalnih demokrata Lajla Moran i dodala da bi, ukoliko se utvrdi da su ove informacije skrivene od javnosti da bi se zaštitila kandidatura Liz Tras, to bilo neoprostivo.

Portparolka Laburističke partije Ivet Kuper rekla je da "priča pokreće pitanja oko sajber bezbednosti".

- Zbog toga svi širom vlade moraju da shvate sajber bezbednost tako ozbiljno - rekla je ona za Skaj njuz.

 

 

 

Ostavite komentar