Vesti > Svet

ŠOK U AUSTRIJSKIM SUPERMARKETIMA: Cene ulja i brašna SKOČILE od 100 do 200% a JEDAN PROIZVOD čak za 700%

Mnogim građanima postao je nedovoljan kućni budžet, a mnogi već žive na ivici siromaštva, kaže zaštitnica potrošača AK Gabrijele Zgubić

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 11:10

podeli vest:

ŠOK U AUSTRIJSKIM SUPERMARKETIMA: Cene ulja i brašna SKOČILE od 100 do 200% a JEDAN PROIZVOD čak za 700%
Foto: Shutterstock


Radnička komora Austrije (AK) upozorava da povećanje cena namirnica polako izmiče kontroli, jer su čak i najjeftiniji proizvodi sve skuplji.

Aktuelno istraživanje AK ukazuje na veliki rast cena na nedeljnom nivou za kupovinu jeftinijih namirnica, drogerijskih proizvoda i robe poznatih marki.

- Mnogim građanima postao je nedovoljan kućni budžet, a mnogi već žive na ivici siromaštva, pa se zato sve češće kupuju jeftiniji proizvodi. Ali i ti povoljni proizvodi su postali mnogo skuplji nego ranije - navela je zaštitnica potrošača AK Gabrijele Zgubić.

Tako AK uočava drastično poskupljenje od 194 odsto jeftinijeg suncokretovo ulja, te 118 odsto povoljnijeg bašna.

Prošle godine u septembru litar suncokretovog ulja proizvođača " Clever " prodavan je po ceni od 1,19 evra, a godinu dana kasnije najpovoljnije suncokretovo ulje je marke Sonigold po ceni od 3,50 evra, što je rast od čak 194,1 odsto.

Kada je reč o brašnu, kilogram brašna marke "Happy Harvest" prošle godine koštao je 0,39 evra, a ove godine staje 0,85 evra, što je rast od 117,9 procenata.

Najdrastičniji rast cena zabeležen je kod odstranjivača laka za nokte, pošto je najjeftiniji proizvod koštao u januaru 0,48 evra, a u septembru je cena skočila na 3,93 evra, što je rast od čak 718,8 odsto, ukazuje AK.

 

 

 

Ostavite komentar