Vesti > Region

Crnoj Gori CRNO SE PIŠE: Svaki treći stanovnik na IVICI EGZISTENCIJE

Prema poslednjim podacima oko 140.000 građana Crne Gore živi na rubu siromaštva

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 10:33

podeli vest:

Crnoj Gori CRNO SE PIŠE: Svaki treći stanovnik na IVICI EGZISTENCIJE
Foto: Shutterstock


Sa rastom inflacije raste i broj onih koji sve teže mogu da priušte i osnovne namirnice. Siromaštvo svakim danom kuca na vrata mnogima. Ono ne poznaje granice, dob, pol, vjeru ili religije.

- Živim od tuđe nege i pomoći 75 evra. Socijalu su mi ukinuli evo šest meseci. Podstanar sam 23 godine, 140, 150 evra, zavisi od gazda. Mogu da kažem da su dvoje gazda bili dobri, a ovi drugi nemilosrdno je šta rade. Ako im ne platiš isti dan kiriju izbacuju iz stana - ispričala je za TV CG neimenovana sagovornica.

Marina Medojević, predsednica Banke hrane ističe da svaki treći stanovnik živi u zoni siromaštva, posebno se oslanjajući na istraživanje koje je radio Unicef u kojem su podaci da svako treće dete u Crnoj Gori je siromašno.

U Crvenom krstu kažu da je u protekloj godini zabeležen porast porodica i pojedinaca kojima je pomoć potrebna.

- To su uglavnom porodice sa većim brojem članova, pripadnici RAE populacije, kao i tražioci azila - objašnjava Milena Milić iz Crvenog krsta Crne Gore, preneo je portal RTCG.

Da bi se siromaštvo suzbilo, potrebna je, poručuju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koordinisana akcija svih institucija.

- Prvenstveno Vlade Crne Gore, a onda ministrstava, koje se bave ovim pitanjem, a ne samo Ministrstvo rada i socijalnog staranja - ističe Stojanović.

 

 

 

Ostavite komentar