Vesti > Svet

Džejson Momoa PODRŽAO Bolsonarovog protivnika PRED DRUGI KRUG predsedničkih izbora u Brazilu

Posle Leonarda Dikapria, Marka Rufala i Marka Hamila, i Džejson Momoa podržao Luiza Injasia Lulu da Silvu na izborima u Brazilu

Autor: K1info/index.hr

26/10/2022 > 12:22

podeli vest:

Džejson Momoa PODRŽAO Bolsonarovog protivnika PRED DRUGI KRUG predsedničkih izbora u Brazilu
Foto: Tanjug/AP Photo/Jordan Strauss/Invision


Džejson Momoa je još jedna slavna holivudska osoba koja je podržala Luiza Injasia Lulu da Silvu na predsedničkim izborima u Brazilu, pridruživši se Leonardu Dikapriu, Marku Rufalu i glumcu iz "Ratova zvezda" Marku Hamilu.

Lula, bivši levičarski predsednik, suočava se sa krajnje desnim sadašnjim predsednikom Žairom Bolsonarom, čija se politika okrivljuje za neobuzdano uništavanje amazonske prašume. Momoa (43) je na Instagramu u ponedjeljak objavio srca iznad naslova vesti u kojoj se vidi da se Lulina prednost u odnosu na Bolsonara povećava pred nedjeljni izuzetno važan drugi krug predsedničkih izbora.

 

 

Glumac superheroj Mark Rufalo, koji glumi Hulka u Marvelovoj franšizi "Osvetnici", prošlog meseca je objavio video u kojem podržava Lulu. Pozvao je Brazilce da razmisle o "globalnim implikacijama izbora" na amazonsku prašumu i njenu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

- Ono što se dogodi sa prašumom i domorodačkim stanovništvom koje tamo živi, uticaće na ostatak sveta u nadolazećim milenijumima. Trenutno, vođa koji je najbolje pozicioniran da zaštiti prašumu je Lula - rekao je Rufalo.

Ostalo je još samo nekoliko dana do glasanja 30. oktobra, a dva ljuta rivala bore se za pridobijanje neodlučnih glasača. Lula ima 52 odsto glasova pred drugi krug, u odnosu na Bolsonarovih 48 odsto, prema nedavnoj anketi. Momoa je poslednja slavna osoba koja je istupila protiv Bolsonara, čiji je mandat obeležen rekordnom sečom šuma i potiskivanjem domorodačkog stanovništva u Amazoniji. 

Uoči prvog kruga izbora, glumac Mark Hamil objavio je na Twitteru "Budućnost je TVOJA, Brazil", zajedno sa karikaturom bivšeg predsednika sa naslovom Lula Skywalker. Leonardo Dikaprio, koji se dugo bori za zaštitu ekosistema, podstakao je Brazilce da glasaju, navodeći važnost Amazonske prašume.

 

 

Bolsonaro želi drugi mandat posle četiri godine tokom kojih je bio kritikovan zbog svog načina na koji se nosio sa pandemijom koronavirusa i svojih kontroverznih izjava o ženama, štampi, manjinama i neprijateljima poput Vrhovnog suda.

Lula, brazilski predsednik od 2003. do 2010., nastoji da se vrati na scenu pošto je proveo više od godinu dana u zatvoru zbog kontroverznih, u međuvremenu oborenih optužbi, proizašlih iz istrage o velikoj korupciji u čijem je centru državna naftna kompanija Petrobras.

 

 

 

Ostavite komentar