Vesti > Svet

ŠTA SE USTVARI DESILO na Severnom toku? Pojavili se PRVI SNIMCI oštećenog dela GASOVODA

Na morskom dnu vidljivi su tragovi veoma jake eksplozije

Izvor: K1info/Tanjug

18/10/2022 > 11:10

podeli vest:

ŠTA SE USTVARI DESILO na Severnom toku? Pojavili se PRVI SNIMCI oštećenog dela GASOVODA
Foto: Tanjug/AP


Preliminarna istraga oštećenja na dva gasovoda Severni tok u danskom delu Baltičkog mora pokazuje da je curenje izazvano "snažnim eksplozijama", saopštila je policija Kopenhagena, a preneo švedski portal "Ekpresen"

Na snimku, koji je snimio podvodni dron, vidi se značajno oštećenje gasovoda. Na nekim delovima cevi postoje pukotine, oštre ivice vire, metal je značajno deformisan. Na morskom dnu vidljivi su tragovi veoma jake eksplozije.

Dalju istragu o sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2 od 26. septembra u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske zajedno će voditi policija Kopenhagena i danska Bezbednosno-obaveštajna služba.

- Istražna grupa će, kao i do sada, blisko sarađivati sa nadležnim organima u Danskoj i inostranstvu, uključujući i odbranu, koja pomaže u istrazi mesta zločina u Baltičkom moru - nevedeno je u saopštenju.

O tome kako će izgledati međunarodna saradnja, policija još ništa ne može da kaže.

Podsetimo, krajem septembra otkrivena su četiri curenja na gasovodu Severni tok, koji ide od Rusije do Nemačke. Dva su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske, ostala dva u Danskoj.

 

 

 

Ostavite komentar