Vesti > Svet

Sednica SB UN o ŠTETI NA GASOVODU Severni tok - Rusija tražila HITAN SASTANAK

Curenje gasa na dve cevi gasovoda nastalo kao rezultat moguće sabotaže uzburkalo je tržista energentima i povećalo zabrinutost za bezbednost

Autor: K1info/Tanjug

28/09/2022 > 18:54

podeli vest:

Sednica SB UN o ŠTETI NA GASOVODU Severni tok - Rusija tražila HITAN SASTANAK
Foto: Tanjug/AP


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak na zahtev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more.

Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama koja u septembru predsedava 15-članim savetom, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.

Curenje gasa na dve cevi gasovoda nastalo kao rezultat moguće sabotaže uzburkalo je tržista energentima i povećalo zabrinutost za bezbednost.

Gasovod Severni tok1, nekada glavna ruta za dopremanje ruskog gasa u Nemačku, već je bio zatvoren, ali sada postoje dodatne poteškoće da se reaktivira, a novi gasovod Severni tok 2 tek je trebalo da bude uključen u komercijalne operacije.

NATO i Evropska unija upozorili su na potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura od, kako je doslovno formulisano "sabotaža", iako zvaničnici još uvek nikoga nisu okrivili za incident na sistemu Severni tok i nema nagoveštaja ko bi mogao da stoji iza napada na gasovode Severnog toka.

Rusija, koja je smanjila isporuke gasa Evropi nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini nije odbacila mogućnost da je reč o sabotaži uz poruku da su "glupe" optužbe da je Rusija odgovorna za incident u Baltičkom moru.

U međuvremenu je švedsko tužilaštvo saopštilo da je služba nacionalne bezbednosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba bezbednosti voditi istragu jer, kako se navodi "moguće je da je reč o ozbiljnom zločinu koji je, bar delimično, usmeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila", preneo je Rojters.

 

 

 

 

Ostavite komentar