Vesti > Svet

Svet u strahu od NOVOG SUKOBA! Si Đinping upozorava: Kina se NE ODRIČE upotrebe SILE na TAJVANU

Kina će podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje, poručuje predsednik Kine

Izvor: K1info/Tanjug

16/10/2022 > 09:38

podeli vest:

Svet u strahu od NOVOG SUKOBA! Si Đinping upozorava: Kina se NE ODRIČE upotrebe SILE na TAJVANU
Foto: Tanjug/AP/Mark Schiefelbein


Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je danas da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rešenju problema, javlja Sinhua.

Si je to rekao u Pekingu, na 20. Državnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK) u Velikoj dvorani naroda, gde su prisustvovali vodeći kineski državni zvaničnici i oko 2.300 delegata.

Foto: Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

- Peking je uvek poštovao, pazio i radio na dobrobiti tajvanskog naroda, bio je posvećen razvijanju ekonomske i kulturne razmene preko Tajvanskog moreuza. Pitanje Tajvana je naše unutrašnje pitanje i na kineskom narodu je da odluči. Težimo mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile. Nećemo dopustiti mešanje strane sile i delovanje veoma malog dela stanovnika koji su za tajvansku nezavisnost, naspram mišljenja vehine naroda Tajvana - poručio je Si.

Govoreći o Hongkongu, Si je rekao da Kina "mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote" i dodao da će "Kina podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje".

Istakao je da je "jedna država, dva sistema" najbolji model za Hongkong i da se "na tome se mora raditi na duže staze". Si je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati kapacitete za odbranu.

- Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde - kazao je Si.

Foto: Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

On se osvrnuo i na borbu protiv kovida, u kojoj je, kako je naglasio, Kina vodila politiku nulte tolerancije na koronu.

Prioritet su nam bili ljudi, život, nismo imali nikakvu toleranciju prema kovidu i ostvarili smo izuzetno pozitivne rezultate u prevenciji i kontroli epidemije, kao i po pitanju ekonomskog i socijalnog razvoja - rekao je Si.

On je naglasio da je KPK postigla istorijska dostignuća i promene u proteklih 10 godina, kao i da je dostigla istorijski rast ekonomske snage u tom periodu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku.

Si je istakao i da je Kina napravila napredak u tehnologijama u ključnim oblastima i podstakla nove strateške industrije.

- Bili smo svedoci velikih uspeha na više frontova, ukljucujući svemirske letove sa ljudskom posadom, istraživanje Meseca i Marsa. Takođe, poslali smo sonde za istraživanje dubokog mora i zemlje, napravili superkompjutere, satelitsku navigaciju, koristimo kvantne informacije, tehnologiju nuklearne energije. Pravimo avione, razvijamo biomedicinu - rekao je kineski predsednik.

Kineski lider je dodao da je KPK ostvarila ubedljivu pobedu i u potpunosti konsolidovala redove u borbi protiv korupcije.

- Vodili smo borbu protiv korupcije bez presedana u našoj istoriji. Vođeni snažnim osećajem ispravnosti, kaznili smo nekoliko hiljada ljudi, umesto da dozvolimo da propadne 1,4 milijarde stanovnika. Očistili smo našu partiju - istakao je Si.

Kongres KPK se održava jednom u pet godina, trajaće do 22. oktobra i očekuje se da će aktuelni lider Si (69) treći put dobiti petogodišnji mandat.

Biće izabran novi Centralni komitet koji ima oko 200 članova sa pravom glasa i oko 170 njihovih zamenika.

Rojters prenosi da je Sijev govor trajao manje od dva sata, što je znatno manje u odnosu na kongres iz 2017. godine, kada je za govornicom proveo tri i po sata.

Britanska novinska agencija dodaje da je najveći aplauz od delegata dobio kada se usprotivio nezavisnosti Tajvana.

 

 

 

Ostavite komentar