Vesti > Svet

Kina najavila nove vojne vežbe kod Tajvana - Koristiće snajpere, borbena i oklopna vozila, kao i jurišne helikoptere

Kineska vojska nastavlja sa manevrima kod Tajvana u skladu sa planovima armije, saopšteno je iz Istočne komande Kineske narodne armije

Autor: K1info.rs/Tanjug

07/08/2022 > 14:22

podeli vest:

Kina najavila nove vojne vežbe kod Tajvana - Koristiće  snajpere, borbena  i oklopna vozila, kao i jurišne helikoptere
Foto: Tanjug/AP/CCTV


Kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

Kineske vlasti su saopštile da je armija te zemlje završila četvrti uzastopni dan vojnih vežbi u vazduhu i moru oko Tajvana, koje su bile usredsređene na testiranje sredstava za vazdušne i kopnene udare velikog dometa, a da će u narednim vežbama biti upotrebljavani snajperi, borbena vozila, oklopna vozila, kao i jurišni helikopteri, prenosi Rojters, pozivajući se na anonimni izvor.

Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze.

Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prethodnom veku, navodi Rojters. 

Kina nastavila vezbe, poslali smo avione i brodove

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je poslalo avione i brodove da "adekvatno" reaguju na kineske vojne vežbe oko tog ostrva.

Brojni kineski vojni avioni, brodovi i dronovi i danas nastavljaju da sprovode zajedničke vojne vežbe kod Tajvana, simulirajući napad na to ostrvo i tajvansku mornaricu, navelo je ministarstvo u najnovijem saopštenju, prenosi Rojters.

Komentarišući manevre kineske vojske u Tajvanskom moreuzu, predsednik vlade u Tajpeju Su Ceng-čang ocenio je danas da je Kina "arogantno koristila vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost".

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio "strane neprijatelje" koji izvođenjem sajber napada i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda Tajvana, prenosi Rojters.

Kina je 4. avgusta pokrenula obimne vojne vežbe na istoku Tajvanskog moreuza kao odgovor na posetu Tajpeju predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Ostavite komentar