Vesti > Svet

PELOSI otputovala s Tajvana, Kinezi i Amerikanci se ODMERAVAJU PREKO NIŠANA na Pacifiku

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ovu posetu nazvalo je ekstremno opasnim potezom, a Rusija "čistom provokacijom"

Autor: K1info/Tanjug

03/08/2022 > 12:59

podeli vest:

PELOSI otputovala s Tajvana, Kinezi i Amerikanci se ODMERAVAJU PREKO NIŠANA na Pacifiku
Foto: Tanjug/AP


Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi otputovala je danas sa Tajvana i krenula u posetu Južnoj Koreji.

Pelosi je tokom kratke nenajavljene posete, koja je naišla na oštre osude Kine, obećala solidarnost i pohvalila demokratiju na Tajvanu, prenosi Rojters.

Kako navodi RIA Novosti, ona se danas sastala i sa malom grupom aktivista koji su pobegli iz Hongkonga i sa kontinentalnog dela Kine, a domaćin je bio Američki institut na Tajvanu, koji u suštini predstavlja SAD na ostrvu.

Tokom posete Pelosi, više od 100 policajaca je čuvalo spomen-park dok su desetine pristalica ponovnog ujedinjenja Kine i Tajvana protestovale sa plakatima i transparentima protiv posete američke zvaničnice, ističući da ona podriva mir i stabilnost na ostrvu.

Ovo je bila prva poseta američkog predsednika Predstavničkog doma Tajvanu od 1997. godine.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela je sinoć u Tajpej, uoči azijske turneje na kojoj se trenutno nalazi. Njena poseta izazvala je tenzije u čitavom svetu, posebno zbog najavljenih sastanaka sa zvaničnicima Tajvana.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ovu posetu nazvalo je "ekstremno opasnim potezom", Rusija "čistom provokacijom", dok portparol Pentagona Džon Kirbi smatra da je poseta Nensi Pelosi u skladu sa politikom "jedne Kine". Ova politika znači da SAD priznaju stav Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

Samo par sati nakon što je Pelosi alternativnom rutom, izbegavajući Južno kinesko more, sletela u Tajpej, Kina je započela vojne vežbe nedaleko od obale Tajvana.

S druge strane, Tajvan te vežbe smatra psihološkim zastrašivanjem i obećava da "vojska ima sposobnost i samopuzdanje da osigura bezbednost ostrva".

SAD i Indonezija započele su danas godišnje zajedničke vojne vežbe na indonezijskom ostrvu Sumatra.

 

Ostavite komentar