Vesti > Svet

KINA POKAZALA ZUBE: Vojni manevri kao odgovor na drskost Amerike, NEĆE IM OPROSTITI TAJVAN

Kina ovih dana neće ići na eskalaciju sukoba sa SAD, ali je uvređena i ljuta zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu i mora da reaguje

Autor: K1info/Tanjug

05/08/2022 > 12:41

podeli vest:

KINA POKAZALA ZUBE: Vojni manevri kao odgovor na drskost Amerike, NEĆE IM OPROSTITI TAJVAN
Foto: Tanjug/AP


Kina je uvređena zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i mora na to da odgovori, ali ne verujem da će se, u ovom trenutku, odlučiti da vojno zauzme Tajvan, izjavila je danas profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Komentarišući kineske vojne vežbe i praktično blokadu Tajvana, ona je za Tanjug rekla da ne veruje da će Kina rizikovati eskalaciju sa američkom 7. flotom, koja je sada tamo angažovana na vežbama sa nosačem aviona Ronaldom Reganom i pratećim udarnim grupama.

Foto: Tanjug/AP

 

- Američki lovci koji su angažovani u Istočnom kineskom moru i Japanskom moru, nose i nuklearno oružje. Mislim da Kina neće ići tako daleko, ali pokazuje koliko je uvređena, ljuta i nezadovoljna američkim ponašanjem, a pogotovo Tajvana - smatra Mitrović.

Oštra reakcije Kine i vojne vežbe su bez presedana, naglašava, pošto se vežbe odvijaju uz primenu bojeve municije, i praktično je došlo do opkoljavanja Tajvana, što onemogućava civilne prelete, ali i civilnu i komercijalnu plovidbu, kao i plovidbu tajvanske ratne mornarice.

Pored toga, kako je navela, Kinezi su upozorili plovila drugih zemalja da se ne kreću tuda, a uveli su Tajvanu sankcije na određene proizvode i za pojedine korporacije.

Profesorka FPN objašnjava da je Kini povređen obraz, jer je provokacija bila veoma drska i agresivna.

Ona podseća da je Kina još u aprilu, kada je prvi put najavljivana poseta Nensi Pelosi Tajvanu koja je zatim odložena zbog kovida, reagovala burno i da su verovatno očekivali da će Pelosi odustati od posete.

- Oni smatraju, bez obzira na neslaganje predsednika Džoa Bajdena sa posetom i upozorenjima američke armije da to nije nimalo pametno u ovom trenutku, da pošto je Pelosi stigla vojnim avionom, došla uz saglasnost Bajdena koji je glavnokomandujući i koji je mogao da joj uskrati korišćenje aviona u te svrhe - ističe Mitrović.

Foto: Tanjug/AP

 

Ona kaže da ćemo tek videti kako će se to odraziti na američko-kineske odnose, posebno što je kineski predsednik Si Ðinping jasno upozorio američkog predsednika Bajdena da se SAD ne igraju vatrom jer će, kako je rekao, izgoreti.

Mitrović upozorava da Kina smatra da je Tajvan njena teritorija i da se Kina obavezala zakonom da će vojno preuzeti Tajvan ako proglasi nezavisnost, kao i da je prema Ustavu Kine, dužnost svakog Kineza da radi na ujedinjenju matice zemlje.

"Makao i Hong Kong su vraćeni i Kinezi smatraju da je najvažniji, finalni korak povratak Tajvana", poručuje profesorka FPN.

Tajvan će morati da plati cenu posete

S druge strane, ona ističe, kako je rekla, veoma neodgovorno ponašanje SAD, oličeno sada kroz posetu veoma visokog zvaničnika.

- Nensi Pelosi je posle Tajvana otišla u Japan, a Tajvan je ostao pod strahovitim pritiskom Kine i moraće da plati značajnu cenu zbog toga što je do posete došlo, zbog onoga što je sadržala, i što je rečeno i od Nensi Pelosi, ali i od tajvanske predsednice Cae Ing Ven -  kaže Mitrović.

Ona je istakla da je i na Tajvanu bilo protesta ljudi koji smatraju da se Tajvan nepotrebno izložio riziku zbog posete Nensi Pelosi.

Foto: Tanjug/AP

Ostavite komentar