Vesti > Svet

RUSIJA ŠALJE ZATVORENICE U RAT! Nude im veliku platu i POMILOVANJE, ali ipak prihvataju iz ovih JEZIVIH RAZLOGA

Ponuđeni su im pomilovanja i plata od oko dve hiljade dolara mesečno, što je oko 10 puta više od minimalne zarade u Rusiji

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

11/06/2024 > 10:07

podeli vest:

RUSIJA ŠALJE ZATVORENICE U RAT! Nude im veliku platu i POMILOVANJE, ali ipak prihvataju iz ovih JEZIVIH RAZLOGA
Foto: K1info/Shutterstock


Rusija je krajem maja pustila grupu žena iz zatvora da se uključe u borbu u Ukrajini, objavile su dve bivše zatvorenice, piše Njujork tajms.

Međutim, nije poznato da li je njihovo oslobađanje izolovan slučaj, pilot program ili početak većeg talasa regrutovanja zatvorenica. Vojni regruti počeli su da posećuju ženske zatvore širom evropskog dela Rusije, više od godinu dana nakon što su zatvorenicima ponuđena pomilovanja i plate u zamenu za odlazak na ratište.

Međutim, do sada su žene koje su se prijavile za vojsku ostajale u zatvorima bez zvaničnog objašnjenja. Desetine hiljada osuđenih Rusa prihvatilo je poziv vojske. Na hiljade njih je ubijeno u Ukrajini, a neki su počinili teške zločine nakon puštanja na slobodu. Regrutovanjem zatvorenica, piše Njujork Tajms, Rusija pokušava da izbegne mobilizaciju stanovništva.

Nude im platu od dve hiljade dolara i pomilovanje

Ne zna se koje uloge žene treba da preuzmu na frontu. Vojni regruti koji su prošle godine posetili zatvor u blizini Sankt Peterburga ponudili su zatvorenicima jednogodišnje ugovore kao snajperisti, medicinari i radiooperateri na frontu, što je značajno odstupanje od uglavnom pomoćnih položaja koje su zauzimale žene vojnike. Tada se prijavilo oko 40 od 400 zatvorenica.

Ponuđeni su im pomilovanja i plata od oko dve hiljade dolara mesečno, što je oko 10 puta više od minimalne zarade u Rusiji.

Dve žene koje su prošle godine bile svedoci regrutovanja u zatvoru rekle su za Njujork tajms da su se zatvorenici prijavili uprkos pretnjama vojnih oficira.

"Prijavljuju se zbog strogih uslova u zatvorima"

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivši zatvorenici navode teške uslove u ruskim zatvorima. Tajms piše da je zatvorenicama u blizini Sankt Peterburga zabranjeno da razgovaraju, rade i do 12 sati dnevno u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama.

Osim Rusije, ratne zarobljenike koristi i Ukrajina. Vlada u Kijevu odobrila je sličnu šemu prošlog meseca, a ukrajinski zvaničnici su rekli da se hiljade osuđenika od tada prijavilo za registraciju.

Ostavite komentar